Rohr Magdolnáról szóló monodrámát mutattak be a Halis István Városi Könyvtárban

facebook megosztás

 A „Nép ellensége” című darab a gulagtúlélő szenvedéseit tárja az érdeklődők elé. Rohr Magdolna nyolc évet töltött embertelen körülmények között szovjet átnevelőtáborban.

A negyvenperces színműben a főhős visszaemlékezéseit hallhatjuk 1945-től kezdve, amikor előbb a szovjet katonák csoportosan megbecstelenítették, majd nem sokkal később koholt vádak alapján internálták. Sztankay Orsolya számára emberpróbáló feladat volt Rohr Magdolna megformálása.

– Ez egy nagyon nehéz történet, egy fiatal lányról, akit 16 évesen hurcolnak el, még a felszabadulás után a II. világháborúban ’45-ben. Honnan merítek ehhez erőt? Nagyon nehezen, ezt az ember igazából nem tudja megérteni, felfogni vagy átérezni, inkább átmossa magán és valamilyen színészi eszközökkel megpróbál ennek a mélyére menni. Nagyon sokat jelent ez, hogy ismerem a történet főhősének a lányát, Jolánt, aki a GULAG Alapítvány elnöke és így tudtunk beszélgetni – árulta el Sztankay Orsolya színésznő.

A darabot kétszer mutatták be Nagykanizsán, délben az iskolások, délután a felnőttek láthatták. Az alkotás egy rendhagyó történelemórának is tekinthető, mivel Rohr Magdolna történetét követően Kovács Emőke történész előadását hallhatta a publikum a Gulag borzalmairól. A szakember szerint ez a korszak egyre inkább megkapja azt a figyelmet a magyar történelemben, amit az áldozatok miatt megillet.

– Történelmi kontextusba helyezzük, mint az egyetemes történelem, mint a magyar történelem tekintetében, hogy mi is az a szovjet kényszermunka, ami magába foglalja a szovjet Gulagra hurcolás történelmét, ami sok magyart érintett. Egészen végig kísérjük a történelmi előadás keretében a rendszerváltoztatásig ezeket a magyar gulágtörténeteket. Ez egy 20 perces összegzés, de úgy gondolom, hogy azokat az alapkifejezéseket, terminusokat mind tisztázzuk – fogalmazott Kovács Emőke történész.

A bemutató díszvendége Pintér Jolán, a GULAG Alapítvány elnöke volt, aki hosszú idő óta igyekszik megismertetni az emberekkel édesanyja – és az elhurcoltak – szenvedéstörténetét.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.