Szerencsére nem történt személyi sérülés a zalakomári földrengés alatt

facebook megosztás

Már a hét közepén érzékeltek kisebb rengéseket Zalakomár környékén a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium kutatói. Szombaton 2,4-es magnitúdójú rengést mértek, személyi sérülés nem történt, de volt olyan családi ház, amelynek megrepedt a vakolata.

A szombaton 22:59-kor kipattant földrengés Zalakomár közelében volt a legerősebben érezhető. A kutatók munkájának köszönhetően folyamatosan regisztrálva vannak a rengések, jelenleg megalakulóban van Magyarország szeizmikus veszélyeztetettségi térképe.

– Ez a 2,4-es 2,1-es magnitúdójú rengés szerencsére károkat egyáltalán nem okozott a visszajelzések alapján. Nemcsak szombaton, hanem már az előző napokban is, hetekben is észleltünk a környékben kisebb rengéseket, amelyeket nem kérdőívek alapján tudtunk azonosítani, hanem rendszeresen érzékelték a műszerek ezeket a kisebb rengéseket – mondta el Gyarmati Anett, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium tudományos segédmunkatársa.

A helyiek közül akadtak néhányan, akik tapasztalták a rengés hatásait, de a többség átaludta vagy nem észlelt belőle semmit. – Éreztem, hogy kicsit mozgatta a hátamat. Felkeltem, húztam az ágyat, de nem láttam semmit se, de akkor az volt, a földrengés –  fogalmazott Bogdán Ferencné.

Volt, akinek a családtagjai számoltak be különböző esetekről. Ők morajló, mély dübörgést hallottak vagy gyenge mozgást érzékeltek.

–A fiam és a lányom is érezte, igen. Kis földmozgást érzett. Először azt gondolta, hogy csak megszédült, vagy nem tudom mi, aztán később rájöttek, hogy földrengés volt – emlékezett vissza Krénusz Józsefné.

Zalakaros és térsége a szeizmikusan veszélyeztetett zónába tartozik, mivel olyan törésvonal mentén fekszik, ahol nagy az esély a földrengésekre. 

K.B.V.



(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.