Küzdősportot űz, motorozik és életet ment az Év Tűzoltója

facebook megosztás

Tavaly után 2022-ben is egy zalaegerszegi tűzoltót, jelesül Lóránt Norbert címzetes tűzoltó törzszászlóst érte a megtiszteltetés, hogy az Év Tűzoltójának mondhatja magát. A rajparancsnok húsz éve lett a zalai megyeszékhely állományának tagja, és mint mondta, ez az elismerés nem csak az ő érdeme, hanem bajtársaié is.

Lóránt Norbert címzetes tűzoltó törzszászlós 1976-ban született Zalaegerszegen. Végzettségét tekintve autószerelő, és éppen emiatt jelentkezett egy állásra 2002-ben a város önkormányzati tűzoltóságára, ahol elmondása szerint rossz ajtón lépett be: ugyan a műhelybe szerelőnek jelentkezett, ám nemsokára a „B” szolgálati csoportba szerelt fel szeptemberben, mint beosztott tűzoltó. 2007-től, a tűzoltói technikusi elvégzése után gépjárművezető lett, majd 2012 óta szerparancsnokként rajparancsnoki beosztást lát el. 2013 óta oktatóként vezetéstechnikai továbbképzéseket is tart, 2017-ben pedig vezető oktató lett. 

A törzszászlós sok emlékezetes beavatkozás részese volt az elmúlt húsz évben. Mint mondta, a legkomolyabb kihívás a 2004-es zalaegerszegi hűtőháztűz volt, amelyet több, mint egy hét alatt sikerült megfékezni. Ezen kívül a természeti csapások vésődtek be az emlékezetébe, elsősorban az árvizek, valamint a viharok utáni tömeges kárfelszámolások. 

Lóránt Norbert szabadidejében elsősorban sportol, motorozik, és rockzenei koncerteket látogat. 1995 óta karatézik, 2004-ig versenyzett is, de manapság már csak edzéseket látogat. 2007-ben indult először a TFA-n, amit akkor a zalaegerszegi csapat nyert meg. Egyéniben Orosházáról származik eddigi legjobb eredménye, hiszen a nemzetközi mezőnyben a 11. helyen végzett. Emellett a BM íjászversenyén is kipróbálta magát, ahol 2021-ben a „Long Bow” kategóriában az előkelő második helyet szerezte meg. Emellett kipróbálta mára snowboardozást is, de a legnagyobb szenvedéllyel a motorozásról beszél: nem sok olyan ország van Európában, amin ne gurult volna már végig. Tervei szerint idén végre alkalma nyílik arra, hogy egy kis csapattal hétezer kilométeres túrára induljon, melynek végállomása Norvégia lesz. 

Az Év Tűzoltója nős, egy fia van, aki jelenleg a BME-n tanul villamosmérnöknek. Lóránt Norbertet, vagy ahogy társai hívják „Bucho”-t elöljárói is egy életvidám, ugyanakkor a hivatása iránt elkötelezett, tettre kész tűzoltónak ismerik.  Talán nem véletlenül érdemelte ki a megtisztelő „Év Tűzoltója” elismerést, amin meglepődött, de megtisztelőnek találta. Mint mondta, felemelő élmény volt a Belügyminisztériumban átvenni a díjat. Elismerésből pedig minden valószínűség szerint nem ez volt az utolsó a törzszászlós számára… 

Forrás: katasztrofavedelem.hu

(Borítókép: ZMKI)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.