Középpontban a nők, aranyszabályok férfiaknak…

facebook megosztás

A Nők-háza Egyesület egy olyan széleskörű tevékenységet felkínáló szellemi műhely, amely feladatának tartja a legszélesebb értelemben vett kulturális, szociális, életminőség, hagyományőrzés és határmentiség, esélyegyenlőség kérdéseinek bemutatását.

Kiemelt célja a társadalmi reintegrációhoz (visszaállítás, visszasegítés) való hozzájárulás, egészségügyi és szociális támogatás nyújtása a társadalom perifériájára szorult csoportok számára, pl. fogyatékkal élők, idősek, hajléktalanok, kallódó gyerekek, bántalmazottak, szenvedélybetegek részére.

Az elmúlt két év munkájából Nyakó Melinda, az egyesület szakmai vezetője kiemelte:

A Kovid-járvány okozta rendkívüli körülmények között is próbáltuk tevekénységeinket folytatni: mentális-, pszichés-, addiktológia- (függőség), szexuál-terápiás és jogi tanácsadást egyénre szabottan a távolságtartás és maszk használati kötelezettség betartásával, illetve on-line forma biztosítása mellett.

A Letenyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórumban a szakmai partnermunkánk az információgyűjtésre szűkült, a program végrehajtása sajnos „szünetelt”, aminek forráshiány is oka volt.

Önkéntes tevékenységünk sorában a Nagykanizsai Idősek Otthonában verses, zenés kulturális programot tartottunk, folytattuk a Nagykanizsai Hajléktalan Szállói ellátottakkal közös havi utcai szemétgyűjtési akcióinkat, a papírgyűjtést, amit kiegészítettünk az ellátottak részére készített 58 liter savanyúság „közös” elkészítésével. Az év végétől kisebb ruhajavításokat – nadrág, ruha varrását – is megoldottunk az ellátás színvonalának javításáért.

Népszerű volt a ruhaadomány gyűjtésünk, összesen 4000 liter (több mint 40 db 120 literes zsák) ruhát szállítottunk ki a Letenyei Családsegítő Központnak, amit a helyi és környékbeli rászoruló családoknak osztottak ki. A Murarátkai Cigány Kisebbségi Önkormányzatot játék- és ruhaadománnyal segítettük. Folytattuk a test-ébresztő túráinkat, sajnos ennek közösségépítő hatása a maszkviselés és a távolságtartás miatt lecsökkent, de bízunk abban, hogy a korlátozások visszavonása után a tevékenység újabb lendületet kap.

Mindannyian vágyunk elfogadó, érzelmi biztonságot, vidámságot nyújtó társra, családra, közösségre, melyben együttműködve valósíthatunk meg közös és egyéni célokat. Ennek a létrehozásában a nőre talán azért hárult, hárul szélesebb szerep, és az ezzel járó nagyobb felelősség, mert a „fészekrakásban” a nők voltak mindezidáig motiváltabbak. A 21. században a női és férfi szerepek átalakulását mindannyian saját magunkon és környezetünkben is megtapasztaljuk. Ez az átalakulás akkor fog mindkét fél szempontjából kielégítően alakulni, ha a nők a mind szélesebb társadalmi szerepvállalásuk során nem számonkérő, hanem a speciális látásmódjuk előnyeinek megmutatásával érvelnek. A járvány utóhatása az on-line jelenléttel kapcsolatos függőségek, függők növekedése, melynek átformálására a személyes jelenléttel létrehozható élményalapú tevékenység az eszköz. A 2022-es év szakmai kihívása számunkra az ajánlási tanúsítvánnyal rendelkező „szer/tár: szerhasználati szimulátor” megújítása, a viselkedési függőségek személyiségformáló hatásának interaktív bemutatása.

2021 őszén kezdtük meg az „Egyedül nem megy” – (FOF 2021-C-1185) SLACHTA MARGIT NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI INTÉZET támogatásából megvalósuló érzékenyítő programunkat, mely a közvetlenül érintettek – siket, vak, autista, mentális vagy tanulási nehézségek – és hozzátartozóik szabadidős tevékenységének segítését, fejlesztését tűzte ki céljául.

A korábbi években elkészült „az elég jó szülőnek lenni” házi feladat szülőknek cikksorozatunk, az „alkoholista szülő felnőtt gyermeke voltam” cikk, és a 4 részes youtube filmsorozat. Ezt 2022-ben kiegészíti a „kapcsolat a 21. században, üzenet nőknek és férfiaknak”, melynek facebook-os tesztelése jelenleg tart – tért rá egy másik, szórakoztatóbb témára Nyakó Melinda.

Zárszóként, elgondolkodtatóként ajánlom most az „aranyszabályok férfiaknak” kiemelést, remélem, kedvet kap mindkét nem a cikksorozat teljes elolvasásához:

1. Nincs tökéletes nő. 2. Az izgalmas nők szerencsétlenné tehetik a férfiakat!

3. Eredménytelen próbálkozás alapjaiban megváltoztatni a nőt. 4. Felnőni azt jelenti, hogy érzelmileg leválunk az anyánkról. 5. Régi sérelmekből származó előítéletek bosszankodóvá változtatják a nőt. 6. Egyetlen nő is önbizalmat tud adni egy férfinek! 7. Sok értékes nőt észre sem vesznek a férfiak! 8. A reális elvárások fokozzák a kapcsolat életképességét. 9. Legyél erős, de gyengéd is!

10. Az udvarlás élvezetes játék. 11. Kezdeményezőnek kell lenni, hogy megtaláljuk az igazít.12. A nők azokat a férfiakat szeretik, akik őt szeretik! 13. Azok a férfiak ellenállhatatlanok, akik meghallgatják a nőket!

Bakonyi Erzsébet

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2022. február 25-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.