A régi őshonos gyümölcsfajtákról hallhattak előadást a miklósfai dr. Kotnyek István Kertbarát Kör tagjai

facebook megosztás

Márton-napi összejövetelt tartott a hétvégén a miklósfai dr. Kotnyek István Kertbarát Kör. A szakmai előadás mellett, a rendezvényt – november lévén – az újborok mustrájával kötötték össze.

A kertbarátok számára, a csoport vezetése az őszi időszakban igyekszik folyamatosan olyan eseményeket szervezni, amelyek a gazdálkodók tudását bővítik. A célt idén egy pályázat is segíti, az eddigi két előadás során szó volt a szőlőbetegségekről és a biogazdálkodásról.

– A mai este gyakorlatilag már egy régi dédelgetett álom a kertbarát kör történetében, hogy idecsábítsunk egy olyan előadót, aki a régi őshonos gyümölcsfajtákról tartson nekünk egy tartalmas előadást. És sikerült – mesélte Németh József, a Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör elnöke.

Az előadó a Zselicségből érkezett, és nagyjából száz fajtából álló őshonos gyűjteménye van. Zicska Szilárd tevékenysége 2012-ben kezdődött, amikor az elkészült családi háza köré gyümölcsöst tervezett. Mint mondta: a kezdetekkor a pórszombati Kovács Gyulát is felkereste, valamint rengeteget olvasott a témában.

– Ahogy a régi fajtákról olvastam, természetesen megkérdeztem a családomat is, hogy ők gyerekkorukban milyen fajtákról hallottak, mit ettek, mert akkor az lenne az igazi, ha a családom ezeket a fajtákat maga elültetné, és akkor, ha már nem lesznek velünk, egy fában tovább élhetnek ezek a szeretteink – mesélte Zicska Szilárd.

A miklósfai újborünnep kóstolóval és libavacsorával zárult.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.