Francia lecsó és gyümölcsös Panna Cotta
A Halasi családnál elkészült az első lecsó, illetve sokféle variációja is, hiszen nagyon sok hasonló zöldséges fogás ismert szerte a világban. Talán az egyik legismertebb ezek közül a ratatouille, vagyis francia lecsó, melyet az alábbi recept alapján készít a háziasszony, Halasiné Sziva Marianna.
A francia lecsó hozzávalói (3 főre):
1-2 fej sonkahagyma, 1 cukkini, 1 padlizsán, 1-2 piros, húsos paprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, só, bors, francia fűszerkeverék, olívaolaj.
Elkészítése:
A hagymát félfőre, a többi zöldséget nagyobb kockákra vágjuk. A padlizsánt besózzuk, kicsöpögtetjük. Fontos, hogy minden zöldséget külön pirítunk meg, és csak a pirítás végén ízesítjük őket durvára vágott fokhagymával, sóval és a fűszerekkel. Így minden megpirul, karamellizálódik, nem pedig megfő. Egy sütőtálba halmozzuk az utólag összekevert vegyes pirult zöldséget, majd a tetejét díszíthetjük a képen látható módon, bár ez elhagyható. Ha mégis kedvünk van hozzá, akkor vékonyan felkarikázunk padlizsánt, cukkinit, paradicsomot és felváltva lerétegezzük őket, meglocsoljuk olajjal, sózzuk. Sütőben 190-200 fokon megsütjük a francia lecsót. Mi általában grillezett sajttal, vagy citromos-kakukkfüves sült csirkemellel szoktuk fogyasztani, illetve friss kenyérrel. Desszertnek a lecsó után már csak valami nagyon könnyű édesség dukál, ebben az esetben narancsos, joghurtos Panna Cotta ribizlivel – ajánlotta Marianna.
Panna Cotta hozzávalói:
450 ml görög joghurt, 2 dl tej, 2 ek zselatin, 2-3 ek cukor, 0,5 vaníliarúd (vagy kivonat), 1 narancs héja és leve, ribizlizselé és gyümölcs.
A zselatint kevés hideg vízbe áztatjuk. A tejet főzzük egy-két percig a vaníliával és a cukorral, majd félrehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a narancs héját és a zselatint. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Egy nagyobb tálban kikeverjük a görög joghurtot a narancs levével, majd beledolgozzuk az ízesített tejet. Formába öntjük, és néhány óra alatt a hűtőben megdermesztjük. Tálaláskor meleg vízbe mártjuk a formát, és kiborítjuk a Panna Cottát. Díszítjük gyümölcszselével és friss ribizliszemekkel.
Bakonyi Erzsébet