Savanyúleves laska tésztával
A Mura menti horvát lakodalmak közkedvelt étele volt régen a savanyú leves. A kétnapos lakodalmak első napján ebédre szolgálták fel, mellé hurka és kolbász került második fogásként az ünnepi asztalra. Ezt követően folytatódott a lakodalmi ceremónia, elindult a násznép a mennyasszonyért. A recepteket Proszenyák Istvánné Mária osztotta meg Tótszerdahelyről olvasóinkkal.
Savanyú leves
Hozzávalók:
50 dkg sertés tüdő, szív és egy kis hús, 2 fej vöröshagyma, só, 1 db fűzött paprika, 2 babérlevél, egész fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg krumpli.
A rántáshoz: zsír, liszt, piros paprika.
Elkészítése:
A sertéstüdőt, a szívet és húst a hozzávalókkal, de a krumpli nélkül feltesszük főni. Ha a húsok félig megfőttek, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, és így főzzük tovább. Közben elkészítjük a rántást, a zsíron megpirítjuk a lisztet és a végén őrölt paprikát szórunk rá. Amikor megfőtt a hús és a krumpli, beleöntjük a levesbe és ízlés szerint egy kis ecettel megsavanyítjuk.
A savanyú levesbe ma már nem tesznek sertéstüdőt és szívet, de régen nagyon kelendő volt ez a fajta tüdőleves, mivel a levágott sertés mindenfajta húsát fel kellett használni.
A laska hozzávalói:
50 dkg liszt, 1 tojás (tojás nélkül is elkészíthető), víz, 1 kk só.
Elkészítése:
A hozzávalókat langyos vízzel puhára összegyúrjuk, hogy sodrófával nyújtható legyen. A tésztát ezután vékonyra kisodorjuk, hosszú csíkokra vágjuk, és felfordított tepsi hátán megsütjük. Sütés után hosszabb ideig tárolható.
A tésztát – mielőtt el szeretnénk fogyasztani –, a következőképpen készítjük el:
A csíkokat apró darabokra összetördeljük, forraljunk fel vizet és tegyünk bele egy kávéskanál sót. A felforralt vizet öntsük rá a tésztára, fedjük le és hagyjuk állni, amíg megduzzad. Ha ezzel megvagyunk, leönthetjük darált zsírral, vagy zsírban pirított szalonnával (pörccel) és máris tálalhatjuk.
Ezt a hagyományos és olcsó népi ételt a mai napig előszeretettel készítik a horvát falvakban. Régen az asztali tűzhelyen sütötték meg, utána pedig a feketére sült kérgét lekaparták.
Bakonyi Erzsébet
Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. július 16-án megjelent számában olvasható.