Mintegy 100 fő vett részt a Forrás Túrán

facebook megosztás

Ötödször szervezték meg a Forrás Túrát Nagybakónakon. A résztvevőknek 15 kilométeres távot, és kilenc ügyességi feladatot kellett teljesíteniük.

Reggel 8 órától 10 percenként indultak a csaptok a túrára a nagybakónaki focipályától. Délutánra már minden csapat úton volt, a beérkezőket a szervezők várták. 

– 15 kilométeres túra lett ebből és most várjuk itt a helyszínen a beérkező versenyzőket. Egy csapatunk sajnos eltévedt, de meglettek. Ők mentek 4-5 kilométert pluszban, de most már sikerült visszatérniük a helyes útra – mondta el Kovács Tamás, Nagybakónak polgármestere.

A versenyzőknek kilenc kijelölt ponton kellett teljesíteniük a küldetéseket. Volt ahol célba dobtak vagy íjjal lőttek, de akadt, ahol pihentetőbb feladatokat hajtottak végre a túrázók. 

– Túlnyomó részt ügyességi feladatokból áll, de van egy-két találós kérdés benne, illetve helyismerettel, helytörténettel kapcsolatos dolgok is. Az ügyességi feladatokra hagyatkoztunk, hogy a 15 kilométeres távban egy-két olyan törés legyen, ahol vagy pihennek vagy egy kicsit felrázza őket a feladat. Nagyrészt párperces feladatokról van szó – nyilatkozta Bársony Viktória, Nagybakónak önkormányzati képviselője.

A forrásnál volt a verseny vége, ahol a falu szépkorú asszonyai pincepörkölttel várták a beérkezőket. Kérésünkre Tótpeti Ernő Istvánné a receptet is elárulta.

– Igazából ugyanaz, mint a paprikás krumpli alapja. Hagymát föltesszük zsírban egy kicsit párolódni, utána belerakjuk a szalonnát. Azt is megpirítjuk és utána mehet bele a hús. Mikor a hús már majdnem kész, akkor belerakjuk a krumplit meg a pirospaprikát, sót, borsot, együtt fő tovább és kész. Ennyi a pincepörkölt. Ugyanaz, mint a paprikás krumpli, csak van benne hús, ennyi a különbség. Meg szoktak bele tenni bort, de mi azt nem teszünk – mesélte Tótpeti Ernő Istvánné.

A túrára mintegy 100 fő érkezett. A megkérdezett, fiatalokból álló gárda is jól érezte magát versenyen.

– Igazából jó volt. Én úgy gondoltam, hogy első helyen leszünk. Ez a csapatnevünk is. Elfáradtunk, meleg volt, el is tévedtünk egyszer – fogalmazott Kriskó Dániel.

A szervezőktől megtudtuk, hogy a program fő célja a környék megismerése és felfedezése.  Ezért is próbálnak minden évben új túraútvonalat tervezni a csapatoknak, így most Orosztony felé terelték a résztvevőket. A kiindulópont és a cél, tehát a focipálya és a forrás viszont változatlan.  

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.