Távmeghallgatás először a Zalaegerszegi Törvényszék és az Eisenstadt-i Tartományi Bíróság között

facebook megosztás

Először használta ki a távmeghallgatás lehetőségét egymás között a Zalaegerszegi Törvényszék és az Eisenstadt-i Tartományi Bíróság. 2019. november 15-én egy jelenleg Magyarországon, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben letartóztatásban lévő afgán állampolgárságú férfit hallgattak ki. A részletekről dr. Bartalné dr. Mentes Judit, Zala megye törvényszékének sajtószóvivője adott rövid tájékoztatást.

2018-ban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Nemzeti Infokommunikációs és Szolgáltató Zrt.-vel (NISZ Zrt.) együttműködve 72 távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermet szerelt fel országszerte. Zalában a megyeszékhely mellett Lentiben és Nagykanizsán alakítottak ki ilyen helyiségeket, s 2019 novemberében megkezdődött egy távmeghallgató tárgyalóterem kialakítása a Keszthelyi Járásbíróságon is.

Megyénkben 2018. szeptember 1. és 2019. október 31. között közel 90 esetben alkalmaztak távmeghallgatást. 2019. november 15-én először zajlott olyan meghallgatás, amelynek egyik végpontja külföldi bíróság volt. Az Eisenstadt-i Tartományi Bíróság azzal, hogy a tanúként kihallgatott férfit nem kellett átszállítani Ausztriába közel 300 kilométert és több órányi utazást spórolt meg.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.