11 nedű érdemelt aranyoklevelet a miklósfai újbormustrán

facebook megosztás

A Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör szombati rendezvényére 33 minta érkezett. A szervezők a bírálat után libatoros vacsorát tartottak a Mindenki Házában, a programon mintegy százan vettek részt.

Nem volt egyszerű dolga a bírálóknak, hiszen kiváló borok érkeztek a mustrára. A kertbarát kör vezetői – egyebek mellett – nyílt szakértői bírálattal is segítik a gazdák folyamatos fejlődését, és ez az újborok minőségén is érezhető. – Itt, Miklósfán már régóta nagyon határozottan „terelgetik” a gazdákat a kertbarát körben. Sokat kirándulnak, sok tapasztalatot szereznek, s ezeket hasznosítják is a gazdák. Szépek voltak a borok, amit mi megállapítottunk: ha végiggondoljuk azt, hogy valamikor november közepén, ahol most tartunk, még csak erjedtek a borok, ahhoz képest most gyönyörű, letisztult, akár tükrös borokkal is találkozunk. Ez egyértelműen a technológia és a hozzáértés fejlődését mutatja – említette Nink Károly zsűritag.


33 mintát minősítettek az újbormustrán

Az újborok minőségét jól jelzi, hogy a 33 nevezett minta közül a zsűri végül 11 arany, 8 ezüst és 14 bronz minősítést ítélt oda a termelőknek. Nagyon szép évjárat lett az idei, az időjárásra panaszunk nem lehetett. Hála Istennek, a jeget megúsztuk, mégiscsak működik a jégelhárító rendszer. Ami szintén nagyon jó volt, hogy mindig féltünk a július 15-e és augusztus közepe közötti időszaktól, hogy jönnek a nagy, száraz melegek, ami egy szenvedés a szőlőnek, most viszont ez csak egy-két napos időszak volt, s csapadék is jött közben tette hozzá Németh József, a Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör elnöke.

Az ítészek a mustra végén legjobb fehérbornak Gárdonyi József chardonnay-ját, legjobb rozénak Németh József pinot noirját, a vörösborok győztesének pedig Kemenes János zweigelt-blauburger cuvée-jét választották.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.