II. Rákóczi Ferenc nyomában járnak a diákok a Bolyai-napok keretében

facebook megosztás

Az iskola az idei Határtalanul! kirándulás köré építette fel a hagyományos rendezvénysorozatát, melynek keretében előadások, bemutatók bővítették a tanulók tudását.

II. Rákóczi Ferenc nyomában járnak a diákok a Bolyai-napok keretében. Az iskola az idei Határtalanul! kirándulás köré építette fel a hagyományos rendezvénysorozatát, melynek keretében előadások, bemutatók bővítették a tanulók tudását.

Több előadás és vetítés segítségével ismerkedtek a bolyaisok II. Rákóczi Ferenc életével, valamint azzal a történelmi korszakkal, amelynek meghatározója volt a fejedelem. – A gyerekek láthattak korabeli fegyvereket, öltözetet, kézbe foghattak például csontokat is. A mai előadások még közelebb szeretnék hozni ezt a korszakot a gyerekekhez – mondta Tulman Géza, a Bolyai-iskola tagintézmény-vezetője.

A Thúry Vitézlő Oskola vezetője, Vörös András korabeli szokásokkal, anekdotákkal érkezett a diákokhoz. Előadásában becsületről, tisztességről, vitézségről beszélt. – Ezek az erények nagyon mélyen gyökereznek. Tehát ezeket csak felszínre kell hozni. A játékok, a filmes élmények is ilyenek. Minden fiú katonának készül, minden lány anyának készül, és ez így van jól. Ha ők azt látják, hogy valaki egy kicsit másképp öltözött katonának, mint amit eddig láttak – most magamra gondolok jelen esetben –, akkor érdeklődőek. Ha érdeklődőek, akkor talán jobban befogadóak. Tehát én mindenképpen bizakodó vagyok – fogalmazott a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.


A Bolyai-iskola diákjai a 17-18. századhoz köthető szokásokról is hallhattak Vörös Andrástól (Fotó: Gergely Szilárd)

Az idei Bolyai-napok szervesen kapcsolódik a Határtalanul! programhoz. – Jövőnk múltunkban van elrejtve. A mi iskolánk ezt a szemléletet magáénak vallja. A Határtalanul! pályázat éppen ezért nekünk nagyon jó lehetőséget nyújtott arra, hogy elvigyük a gyerekeket olyan határon túli magyar lakta területre, amire nem biztos, hogy lehetőségük lenne a közeljövőben – hangsúlyozta dr. Kupóné Gasztonyi Edit, a Bolyai-iskola pedagógusa.

A 7. osztályosok szeptemberi kirándulásának a Szlovákia gyöngyszemei – Rákóczi nyomában címet adták. A csaknem 50 diák 5 nap alatt ismerkedett meg a magyar történelem szempontjából fontos helyszínekkel. – Ha holnap buszra szállhatnánk és ugyanezt az utat megtehetnénk, akkor mindannyian vállalnánk, mert élményekkel gazdagon tértünk vissza. A gyerekek átérezték azt is, hogy felelősséggel is tartoznak, és olyan helyeken járnak, ahol történelmi nagyjaink is – említette Wilmann-né Kovács Edit, a Bolyai-iskola testnevelő tanára.

A kiránduláson részt vevő diákok élménybeszámolót is tartottak társaiknak a bebarangolt tájakról és városokról. Az utazást kiállítás is bemutatja, ez az intézmény galériájában látható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.