Csak egy pillanat – kampány a cukorbetegség megelőzéséért

facebook megosztás

A cukorbetegség megelőzésére és az egészséges életmódra hívja fel a figyelmet a Zalakarosi Fürdő legújabb akciója. A „Csak egy pillanat” keretében márciustól három hónapon át ingyenes vércukormérésen vehetnek részt a komplex vagy GoBike jegyet váltó vendégek. A fürdő 2019-et az egészség évének nyilvánította, ennek egyik állomása az új program.

A diabétesz – és elsősorban annak 2-es típusa – népbetegség ma Magyarországon. Ezért hirdetett kampányt a Zalakarosi Fürdő, ahol márciustól három hónapon át ingyenes vércukormérésen vehetnek részt a hétfő és csütörtök között komplex vagy GoBike jegyet váltó vendégek. A tájékoztató jellegű mérést a fürdő szakemberei végzik, és kirívó adatok esetén orvosi vizsgálatot javasolnak.


A kampány részleteit Cziráki László vezérigazgató ismertette

– A lakosság hét százaléka érintett a cukorbetegségben, sokan pedig nem is sejtik, hogy magas a vércukorszintjük. Mi abban próbálunk segíteni, hogy a vendégeink megtudják, szükségük van-e az étrendjük megváltoztatására, több sportra vagy éppen orvosi segítség igénybevételére – mondta Cziráki László, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója.

A „Csak egy pillanat” részleteiről tartott sajtótájékoztatón Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a prevencióra hívta fel a figyelmet.

– 25 évig mentőztem, ami azt jelenti, hogy elég sok emberi tragédiával találkoztam. Olyan esetekkel, amikor mindig azt éreztem, hogy későn érkeztünk – nem azért, mert lassan ment a mentő, hanem mert ezek a történetek évekkel, évtizedekkel korábban elkezdődtek. Akkor, amikor valaki egészségtelen életmódot kezdett folytatni – mutatott rá a szakember.


Győrfi Pál nemcsak beszélt a prevenció fontosságáról, hanem élt is a vércukormérés lehetőségével

A zalakarosi önkormányzat is támogatja az akciót, amelybe a tervek szerint a helyieket is bevonják.

– Zalakaros gyógyhely. Tagjai vagyunk az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének, és a képviselő-testület éppen a legutóbbi ülésén fogadta el a városi egészségtervet. Az egészség kiemelt fontosságú mindenki számára, sőt, van egy karosi mondás: „Csak egészség legyen, a többit megvesszük”. Nyilván, ez a humoros megközelítés, de valóban kiemelten kell gondoskodnunk arról, hogy az emberek egészségesen éljenek – fogalmazott Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere.

Ezt szolgálják a fürdőváros aktív pihenést elősegítő beruházásai, így például a kerékpáros turizmus folyamatos fejlesztése.

Az egészségmegőrzés kiemelt helyet kapott a Zalakarosi Fürdő új, hétéves fejlesztési stratégiájában is. A 2019-re meghirdetett Egészség éve során nagy hangsúlyt fektetnek a vendégek egészségmegőrző és rehabilitációs gyógyítására, a fürdő dolgozóinak egészségvédelmére, illetve az egészséges-sportos életmód népszerűsítésére, és még az idén befejezik a gyógycentrum, illetve a gyógykert felújítását.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.