Ítélethozatal várható pénteken a siófoki rablógyilkosok perében, de a végéhez közeledik a zalakomári rablóbanda bűnügye is

facebook megosztás

Vascsővel vágták fejbe a siófoki vállalkozót a pénzéért, aki a helyszínen életét vesztette, a zalakomári rablók pedig Keszthely belvárosában raboltak úgy, mint valami középkori útonálló banda. Szintén holnap, ítélet várható a rontás visszatételével fenyegetőző „vajákosok” bűnperében is.

Vascsővel vágták fejbe a siófoki vállalkozót a pénzéért: a helyszínen életét vesztette

Holnap ítélethirdetés várható a Zalaegerszegi Törvényszéken egy siófoki rablógyilkossággal vádolt galeri bűnpere: az ügyészek szerint N. Tamás és társai 2014. augusztus 15-én, a saját háza udvarán ölték meg és rabolták ki a több vendéglátóegységet, trafikot is üzemeltető sértettet. A vádlottak sorsáról a dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanács dönt majd.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott, a 40 éves N. Tamás a visszatérő anyagi nehézségei miatt, 2014 nyarán határozta el, hogy kirabolja a több vendéglátó egységgel, trafikkal is rendelkező sértettet: a vállalkozóra a szintén a sértett által üzemeltetett, siófoki Kis Kulacs büfében figyelt fel. Tervébe bevonta a 33 esztendős L. Norbertet és a 32 éves, kaposvári K. Ferencet is. Először be akartak törni a sértett házába, azonban, mivel annak családja általában otthon tartózkodott, ezért elhatározták, hogy az utcán támadnak majd rá a büfésre. 2014. augusztus 15-én, este tíz óra tájékán, a vállalkozó lakásának közelében várakoztak, majd, amikor kiszállt az autójából, K. Ferenc egy méteres vasrúddal támadt rá, és akkora erővel vágta fejbe, hogy a szerencsétlen férfi a helyszínen életét vesztette. A nála lévő 1 millió 200 ezer forint készpénzt elvették, majd elmenekültek a helyszínről.

A Kaposvári Törvényszék két büntetőtanácsa is tárgyalta az ügyet, azonban hol az eljáró bíró kizárása, hol pedig iratellenesség miatt helyezte hatályon kívül a bűnösítő ítéleteket – K. Ferenc 20 év fegyház, N. Tamás 12 év fegyház, L. Norbert 6 év fegyház – a Pécsi Ítélőtábla, majd végül a Zalaegerszegi Törvényszékre helyezték át a bűnügy letárgyalását.

Útonállók módjára raboltak a zalakomáriak Keszthelyen

Tavaly nyáron, középkori útonállók módján rabolt ki három zalakomári, egyébként korábban már büntetett személy egy német állampolgárt Keszthelyen. H. R. és két társa holnap ismét a Keszthelyi Járásbíróság dr. Benedek Katalin vezette büntetőtanácsa elé áll majd, ahol iratismertetés és a perbeszédek elhangzása várható.

2017. június 15-én, az esti órákban a két férfi és egy nő – mindhárman voltak már büntetve – Zalakomár községből utazott Keszthelyre egy Renault Megane típusú személygépkocsival, és a Balaton-parton, a Csík Ferenc sétány mögötti parkolóban állították le az autójukat. Valamikor 22:00 és 22:30 közötti időben érkezett a sétányra egy német állampolgár, a Porsche típusú személygépkocsijával. Amikor leparkolta az autóját, és kiszállt belőle, a férfiak a nőt odaküldték hozzá, hogy vegye fel vele a kapcsolatot. A sétányon a nő és a német férfi leültek egy padra, és miközben dohányozni és beszélgetni kezdtek, azalatt a nő a társaival mobiltelefonon keresztül tartotta a kapcsolatot. A páros körülbelül 2-3 perc elteltével indult el a sétány mellett lévő parknak arra a részére, ahol nincs gyalogos forgalom és nem működnek a biztonsági rendszer kamerái sem: a séta közben a nő a német férfit a társai felé terelte. A zalakomári férfiak a sértettet hátulról leütötték, aki az ütés következtében a földre esett. A nála lévő táskát megpróbálták erőszakkal elvenni tőle, a sértett azonban a táskáját nem engedte el, azt szorosan, a testéhez szorítva fogta.

A rablók erre a német férfit összerugdosták, aki végül elengedte a táskáját. Az elkövetők a félmillió forintnyi zsákmányukkal a vasútállomás irányába menekültek, mindhiába: a keszthelyi rendőrök hamar elfogták őket. A bántalmazás következtében a sértett a jobb oldali szemhéj zúzódásában, vérömlenyében, a jobb arcfél zúzódásában, az állkapocscsont bal oldali zúzódásában és az állcsont jobb oldalának törésében megnyilvánuló, 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. H. R. és két társa ellen csoportosan elkövetett rablás bűntette a vád.

A pénteki ítéletnap lesz B. O. és társának: a levett átok visszatételével fenyegetőztek az önbíráskodók

Holnap megkaphatja jogerős büntetését B. O. és társa: a levett átok visszatételével fenyegették az áldozatot, ha nem fizet. A büntetőügy végére a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Rupa Melinda vezette büntetőtanácsa fog majd pontot tenni.

B. O. és társa bűnperében önbíráskodás bűntette volt a vád. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a sértett 2016. augusztus 31. napján, Facebookon keresztül ismerkedett meg a „Kiss Rozália” néven regisztrált I. rendű B. O. vádlottal. A férfi közölte a sértettel, hogy jósnőként jövendőmondással és átoklevétellel foglalkozik. Mivel a sértett ebben az időszakban anyagi és családi problémákkal küzdött, ezért megállapodott B. O. vádlottal és annak élettársával – a II. rendű vádlottal –, hogy leveszik róla és családjáról a rontást. A vádlottak állították, hogy az átoklevétel megtörtént, a sértett azonban nem tudta kifizetni a szolgáltatást. Ezért a Facebookon, valamint telefonon – 2016. szeptember 2. és 9. napjai között – több alkalommal is az átok visszatételével, illetve feljelentéssel fenyegették a sértettet. A következményektől tartva a férfi végül 80.000,- forintot utalt át a II. rendű vádlott számlájára.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.