Itthonról otthonra
Az agrárgazdasági kamara megyei elnöke tartott előadást a Batthyány-gimnáziumban. Süle Katalin beszélt a diákoknak a tudatos táplálkozásról és a helyi termékek fontosságáról is. - Ennek a kampánynak a célja az, hogy az ő szemléletüket már úgy formáljuk, hogy felnőve nekik ez legyen természetes, és tudatosan keressék, tudják azt, hogy a helyi termékeknek milyen előnyei vannak. Tudják egyáltalán azt, hogy nekik milyen helyi termékeik vannak, ismerjék a környékbeli mezőgazdasági kultúrákat, a gyümölcsösöket, milyen állattenyésztés, állattartás folyik - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke.
Az iskolában nevelési és szemléletformálási szempontból is egyaránt fontosnak tartják a témát. - Jó alkalom arra, hogy az életre készítsen fel. Hiszen, ha a gyerekek megismerik és megkóstolják a helyben készített termékeket, az itt termett gyümölcsöket, akkor valószínűleg legközelebb, ha az anyukájuk valami mást akar levenni a nagyáruházban a polcról, akkor szólnak, hogy anya, az a múltkori a suliban sokkal ízletesebb volt, inkább olyat vegyünk - fogalmazott Tislérné Tóth Zsuzsanna, Batthyány Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese.
Az előadás után a diákok meg is kóstolhattak jó néhány helyi terméket, közben pedig az elhangzottakról beszélgettek. - Nagyon érdekes volt az előadás, csomó új dolgot elmondtak, és volt, amiről egyáltalán nem is hallottunk, volt, ami ismerős volt, de arról is mondtak több érdekes dolgot - árulta el Valentin Jázmin. A diákok többféle fontos információt hallottak az előadáson, mindenkinek más tűnt a legérdekesebbnek. - Talán az, hogy minden nap mindenféle zöldségből kéne enni, vagy gyümölcsből, és ugye szín szerint is mindennap, és ez érdekes - nyilatkozta Kereg Rita.
A kamara meghívására környékbeli termelők is érkeztek a rendezvényre. Szörpöket, gyümölcsöt, sütiket, de még tehéntejből házilag készített ízesített joghurtot is kínáltak kóstolásra. - Ez egy jó cél, mi nagyon szívesen adunk termékeket az ilyen jó célért, a gyerekeket az egészséges táplálkozással megismertetni mindannyiunk számára hasznos - mondta Burján Emese, termelő. A diákok sokáig kóstolgatták a környék termékeit, melyek hírét családjukhoz is elviszik. Ezzel pedig a rendezvénysorozat is azt segíti, hogy egyre jelentősebb szerepe legyen a helyi termékeknek az étkezésben.