10 bizonyíték, hogy a sütőtök a legegészségesebb őszi étel

facebook megosztás

Az ősz beköszöntével megérkezett a zöldséges standokra a hűvös évszak élénksárga csodája, a finom, édes és nagyon egészséges sütőtök. Ez a vitaminokban gazdag őszi csemege rendkívül tápláló szuperétel, amely ráadásul megjelenésünknek is jót tesz. Győződjenek meg róla, miért is érdemes belőle minél többet fogyasztani!

Az észak-amerikai indiánok ízlelték meg először a sütőtököt, amelynek a magjai az amerikai földrész felfedezése után, a kukoricával és a burgonyával együtt kerültek Európába. Az indiánok egyébként nagy becsben tartották ezt a tápanyagban gazdag zöldségfélét, nemcsak frissen, de szárítva tartósították is. A sütőtöknek számos fajtája van, amelyek ízben, színben, méretben és alakban némileg különböznek egymástól. Ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint az egészségesség, finom íz és elérhető ár. Néhány pontban megindokoljuk, miért is jelenti az ősz csodáját a sütőtök.

1. A sütőtök nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, így megfázás ellen kiválóan lehet alkalmazni természetes vitaminforrásként. A C-vitamin mellett bővelkedik ásványi anyagokban is, kiemelkedő a kálium-, vas-, réz- és foszfor tartalma is.

2. 10 dkg sütőtök energiatartalma csupán 80 kcal, ezért a csemege hatékonyan felhasználható és variálható diétában. Készülhet belőle sütőtökpüré, leves, de nyersen salátákhoz, vagy akár magában is ehetjük. Sütésre főképp a hosszúkás alakú kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta, amely viszont levesnek, desszertnek vagy szerecsendióval ízesített, sós köretnek finom.

3. A sárga beléről ismert zöldség káliumtartalma miatt fogyasztása azoknak ajánlott, akik magas vérnyomással küzdenek. De a sütőtök az étrendbe iktatásával csökkenthető az érelmeszesedés, és a szív-és érrendszeri problémák kialakulása is megelőzhető. Ráadásul a tökmag és a sütőtök húsa is magas rost tartalmú, így támogatja a megfelelő emésztést.

4. Sokan talán nem is tudják, de a sütőtök fogyasztása a tüdőnek is jót tesz, segít gyulladásos betegségek és megfázás kezelésében. Nagyon magas az A, B1, B2, B6 vitamin és folsav tartalma, ennek köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás eredetű rohamokat.

5. A sütőtökben található fitonutriensek az immunrendszerünk működését is támogatják, de a stressz okozta károsodások ellen is védelmet nyújtanak. Az úgynevezett szabadgyökök és a stressz a kutatások szerint jelentős mértékben növeli a krónikus betegségek és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

6. A sütőtöknek kiemelkedően magas az antioxidáns-tartalma, melynek köszönhetően jó immunerősítő. C-vitamin tartalma mellett ezért is érdemes a téli időszakban nagyobb mennyiségben fogyasztani, hiszen segít megóvni szervezetünket az influenzától és a támadó vírusoktól.

7. Természetesen nemcsak a tök húsa, de a magja is nagyon értékes, hiszen számos áldásos hatása van a szervezetünkre nézve. A tökmagolajnak magas az omega-3 zsírsav tartalma, ami egészségesen tartja a keringési rendszert. De ezen kívül a tökmag, valamint a tökmagolaj kiváló megoldás lehet húgyúti betegségek és prosztatabántalmak kezelésében is.

8. A sütőtök nagy mennyiségben tartalmaz regeneráló A-vitamint, antioxidáns C-vitamint, cinket; nyugtatja és hidratálja a bőrt, valamint elősegíti a hatóanyagok felszívódását a bőr mélyebb rétegeibe. Minden bőrtípusra alkalmas, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrtípusok esetében is jótékony hatású. A száraz bőrrel csodákat tesz a házi pakolás, testápoló, amit érdemes zuhanyozás előtt belemasszírozni a bőrödbe, majd 2-3 perc után alaposan lemosni. Az hidratáló ápolóhoz a reszelt sütőtökhöz keverjünk kókuszolajat és egy kis fahéjat is

9. Nemcsak a bőrre, de a hajra is kiváló a sütőtök. A belőle készült házi hajpakolás energetizálja a száraz, fénytelen tincseket; aki például sokat használja a hajvasalót vagy a göndörítőt, annak különösen érdemes kipróbálni egy reszelt sütőtök, natur joghurt és méz keverékéből készült pakolást.

10. A sütőtök nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, ami a szem és egészséges látás szempontjából nagyon fontos. A tök gyönyörű narancssárga színét a béta-karotin adja, amit a szervezet szintén A-vitaminná alakít.

Forrás: termalfurdo.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.