Magyar virtusból, magyar lélekből mutatnak példát

facebook megosztás

Magyar virtusból, magyar lélekből mutatnak példát azok a történelmünkben és irodalmunkban meghatározó személyek, akikhez idén több kerek évforduló is kapcsolódik. A következő hónapokban országszerte és a határon túl is megemlékeznek Mátyás királyról, valamint Wass Albertről, Nagykanizsán pedig Thúry-emlékév lesz 2018.

Decemberben jelentette be a nemzetpolitikai államtitkárság, hogy Mátyás király születésének 575., valamint királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából 2018 Mátyás király-emlékév lesz. Mátyás egyike a legnépszerűbb királyainknak, felfelé ívelő életútja pedig a mai napig minta a magyarok önmeghatározásához. – Kreatívok vagyunk, van Rubik Ernőnk, kiváló sportolóink, akik aranyérmeket nyernek – lám, lám, egy ilyen kicsi, de „mátyási” tehetséggel bíró kis ország a maga kreativitásával és akadályokat leküzdő erejével naggyá tud válni, s elhihetjük, hogy mi Európában, sőt, a világon meghatározó szerepet tudunk kivívni – mutatott rá Lehota M. János esztéta.


A Thúry Vitézlő Oskola számos, Wass Alberthez kapcsolódó kuriózumot őriz

Az utóbbi években egyre népszerűbb erdélyi íróhoz, Wass Alberthez szintén két kerek évforduló kapcsolódik: a szerző 1908-ban született és 1998-ban halt meg. Szellemi örökségét a Thúry Vitézlő Oskolában is ápolják, ahol minden évben tartanak Wass Albert-felolvasóesteket. – Ha egy minőségi élet felé törekszünk, és ennél fontosabb dolog nem is kell hogy legyen az életben, akkor a példaadó emberektől illik, sőt, kutyakötelességünk tanulni – véli Vörös András, a közösség vezetője. – Mind Wass Albert, mind Thúry György olyan erényeket tud felsorakoztatni, amelyeket jó, ha egy picit a magunkévá teszünk, kicsit vizsgáljuk – hangsúlyozta. Erre a tervek szerint lesz is lehetőség a jövőben, hiszen Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő tavaly ősszel kezdeményezte, hogy a 450 éve kanizsai várkapitánnyá kinevezett vitéz tiszteletére 2018 legyen Thúry-emlékév Nagykanizsán.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.