Már sokan megvették az ünnepi asztalra való halat
„Az afrikai harcsafiléből szeretnék egy szép darabot.”
Ezen a héten többször is elhangzott hasonló mondat ebben a nagykanizsai húsboltban. Karácsony környékén ugyanis sokan vásárolnak halat. – Én már túl vagyok a hal vásárláson, igaz, a családunkban csak én szeretem egyedül a halat. Szeretem a különlegességeket is, amit különlegesen lehet elkészíteni – mondta Turzó Györgyné.
A boltban süllőt, harcsát, kecsegét és még sokféle hal részt lehet vásárolni. – Most vettem afrikai harcsa- és szürkeharcsa-filét. Egy-egy darabot, az utóbbit kóstolónak. Az afrikai harcsafilét már régóta ismerem, és azért szeretjük igazából, mert szálkamentes – fogalmazott Kiss Lászlóné.
A tapasztalatok szerint az emberek ilyenkor nem foglalkoznak az árral, a drágábbat is megveszik. – Nagyon drágák a halak és most karácsonyra még egy fokozatot változott is, még följebb ment. Mint ahogy tudjuk, országosan is 10-20 %-ot drágult a hal ára – nyilatkozta Kozári Géza a Belvárosi Hentesüzlet tulajdonosa. A magyar halfogyasztás egyébként évről-évre emelkedik. Évente átlagosan 6 kilót eszünk meg fejenként, de ez még mindig elmarad az európai átlagtól, ami 24 kilogramm.