GasztroKanizsa: Meggyes mákos kocka az ünnepi asztalra
Szeret új recepteket kipróbálni Kuti Lászlóné Marika. Rendszeresen vásárol süteményes újságokat, böngészi az internetet, s ha elnyeri valamelyik édesség a tetszését, akkor azt meg is süti a családjának. Eredményesen szerepelt sütiversenyeken is.
Kuti Lászlóné Marika sütiversenyeken is eredményesen szerepel
Májusban, a Felsőrajkon megrendezett megyei viadalon első helyezést ért el az epres mascarponés kockával. Különösen örült a díjnak, amikor megtudta, hogy cukrászok is versenyeztek. A meggyes mákos kocka receptjével a palini Kuti család egyik kedvenc tésztájának elkészítésébe avat be bennünket Marika.
Hozzávalók:
A piskótához:
10 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 15 dkg darált mák, 15 dkg liszt.
A meggypudinghoz:
20 dkg magozott meggykompót, 2 dl kompótlé, 1 csomag vaníliás pudingpor és cukor, ízlés szerint.
A krémhez:
50 dkg mascarpone, 3 dl hideg habtejszín kemény habbá verve, 10 dkg porcukor, 1, 5 púpos teáskanál zselatinpor, 7,5 dl víz.
Elkészítése:
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd beletesszük a sárgáját, végül a sütőporral és darált mákkal elkevert lisztet is beleforgatjuk. A masszából 20x30 cm-es tepsiben 4 db piskótalapot sütünk.
A meggypudinghoz összeforraljuk a meggyet a kompót levével, és hozzáadjuk a cukrot. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, majd újra felforraljuk és besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Még melegen összetöltünk vele két lapot.
A krémhez óvatosan összeforgatjuk a hozzávalókat, majd hozzákeverjük a hideg vízben megduzzasztott, forróra melegített zselatint.
A krémmel összetöltjük a lapokat úgy, hogy középen legyen a meggypudinggal töltött lap, de a tetejére is jussom krém. Végül a sütemény tetejét meghintjük mákszemekkel.