GasztroKanizsa: Verebélyi galuska, házi túróval

facebook megosztás

Göndicsné Ági gyakran készít túrót házi tejből. Öt liter, piacon vásárolt tejből 1 kiló minőségi túró jön ki.

A házi túró készítése:

- A tejet nagy fazékba öntöm, és általában két napig hagyom a konyhában meleg helyen megaludni. A tetejéről kanállal leszedem a finom tejfölt, aztán lassú tűzön forralva, kevergetés közben "kimelegítem" az aludttejet. Amikor már szépen kivált a darabos túró, pár órára félreteszem pihenni.

A tésztaszűrőbe – amit egy fazékra helyezek –, teszek egy dupla rétegű géz, vagy vászon kendőt, konyharuhát, és apránként beleöntöm a túró-savó elegyet, majd a kendő sarkait összekötve felfüggesztem, hogy lecsöpögjön. Estétől-reggelre kész lesz a finom túró. A savót megihatjuk, vagy felhasználhatjuk főzelékbe és dagasztáshoz – mondta Ági.

A túrós rétes és a túrós csusza előtt a verebélyi galuska áll az élen Göndicsné Ági 9 tagú, népes családjában. Különösen a többségben lévő fiúk rajonganak érte. Ezt a finom, egyszerű és egészséges receptet 30 éve találta egy újságban. Azóta rendszeresen az asztalra kerül, mert az akkor még kicsi 3 gyermekük, a férje, s most a 3 unoka is egyformán szereti.

Hozzávalók 5 személyre:

50 dkg túró, 5 tojás, só, 50 dkg liszt.

Elkészítése:

Összegyúrom a hozzávalókat, s pihentetem pár órát a hűtőben. Onnan kivéve kiskanállal kiszaggatom, forró sós vízben kifőzöm, szűrőkanállal kiszedem. Ízlés szerint nyakon öntjük tejföllel. Étkezés előtt frissen kifőzve a legjobb.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.