Minden napra egy alma, avagy miért ez a leghasznosabb gyümölcsünk

facebook megosztás

Mindazoknak, akik szeretnék, hogy emésztésük egészséges legyen, akik csökkentenék a stroke, a rák, vagy a köszvény kialakulásának kockázatát, vagy serkentenék agyműködésüket, az almára számíthatnak.

Tápanyagban dús

Az alma alapvető tápanyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban gazdag, legértékesebb, és legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős.

Segít az emésztésben

Rostokban nagyon gazdag a gyümölcs, emiatt segít az emésztési folyamatban. Rendszeres fogyasztása biztosítja az egészséges bélmozgásokat, a székrekedés, a hasmenés, és egyéb gyomorfájások megelőzését. Egy alma elfogyasztása után a tápanyagok hatékonyan szívódnak fel.

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Az alma fogyasztása mérsékelt javulást mutatott a különféle rákos megbetegedések, különösen az emlő- és vastagbélrák kezelésében. Különösen a gyümölcs héja tartalmaz olyan hatóanyagokat, melyek gátolják a rákos sejtek szaporodását.

Csökkenti a stroke kockázatát

A vizsgálatok szerint a rendszeres almafogyasztás csökkenti a trombózisos stroke kockázatát. Az összes, fehér húsú gyümölcsre igaz ez az állítás.

Gyógyítja a vérszegénységet

Az alma hasznos a vérszegénység kezelésében, segít a vörösvérsejtek számának növelésében.

Megerősíti az immunrendszert

Magas C-vitamin, és antioxidáns tartalma miatt segít az immunrendszer megerősítésében, a betegségek megelőzésében, és a méregtelenítésben.

Probiotikum

Az alma pektint tartalmaz, amely olyan rost, ami probiotikumként működik, ezzel hozzájárul a bélflóra egészséges fenntartásához. Mivel az almapektin vízoldékony rost, hatékonyan csökkentheti a vér koleszterinszintjét. Épp ezért egyes tudósok szerint, aki zsíros ételeket fogyaszt, jól teszi, ha almalevet iszik hozzá.

Jó hatással van a vércukorszintre

Cukorbetegség esetén is fogyasztható az alma, pektintartalma gondoskodik arról, hogy az élelmiszerek cukortartalma lassan kerüljön át a vérbe.

Ápolja a fogakat

Segít mind a fogak, mind az íny tisztításában. Amikor almát eszünk, a gyümölcs antibakteriális tulajdonságai megakadályozzák a baktériumok és vírusok elterjedését.

Serkenti az agyműködést

Az ásványi anyag tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az agy működésére. Segít a koncentrálásban, a problémamegoldásban, javítja a memóriát, és megelőzi az idegrendszeri betegségeket.

Segít megelőzni a szívbetegségeket

Az alma csökkenti a szívrohamok és más szívbetegségek kockázatát, a polifenolok csökkentik a vérnyomást, a benne lévő rostok csökkentik a koleszterinszintet.

Javítja a csontok egészségét

A benne lévő tápanyagoknak köszönhetően csökken az ízületi gyulladás és a köszvény kialakulásának esélye, és a reumás betegek is előszeretettel fogyaszthatják gyógyulásuk érdekében.

Forrás: termalfurdo.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.