GasztroKanizsa: A szakállas asszony főztje…
A 10 éve alakult Fogadó a szakállas asszonyhoz elnevezésű nagyrécsei baráti társaság rendszeres résztvevője a kanizsai dödöllefesztiváloknak. A különleges névválasztás az egyik baráttól származik. A többiek eleinte furcsállották, aztán megszokták. Hogy létezett-e valaha ilyen névre hallgató fogadó Nagyrécsén, azt nem tudni; de elhatározták, hogy a dödöllefesztivál idejére szakállat növesztenek a férfiak, s ezt a szokásukat mindmáig megtartották. Ha valaki bekukucskált annak a bizonyos asszonynak a sátrába, négy szorgoskodó házaspárt láthatott, akiket elkísértek a gyerekeik is. Ők a kiszolgálásnál segédkeztek, vagy éppen szórakoztak a fesztivál programjain.
Kovács Betti és Németh Zsófia kínálja a „szakállas asszony” kedvencét (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
Az 5 kg vadmalac-combból készült pörkölt receptjét Horváthné Temesi Tímea osztotta meg lapunkkal. A vadásztársaságnál vásárolt fagyasztott vadhúst a felhasználás előtti este beáztatta hideg vízbe. A vizet időnként lecserélte, felkockázta a húst, majd hagyományos pörköltet készített belőle. Először néhány szelet szalonnát pirítunk, adott tanácsot Tímea, majd megdinszteljük a ráhelyezett vöröshagymát, zöldpaprikát és a paradicsomot. Meghintjük őrölt paprikával, rárakjuk a húst, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Fűszerezzük sóval, babérlevéllel, borssal, borókabogyóval. Fedő alatt, folyamatosan kevergetve készre főzzük, s tejfölös dödöllével tálaljuk.
Bakonyi Erzsébet