GasztroKanizsa: Nyúlpaprikás nokedlivel

facebook megosztás

Az egyhetes nyaralás alatt fakanálra cserélte fel tangóharmonikáját Major Lajos, a Tüttő János Nótaklub vezetője. A bográcsban főzött ebédért nem vastapsot, hanem dicséretet kapott minden nap a családjától. Azt állítja: a nyúlból, vadból, pacalból és a marhalábszárból készült étel előkészítése, elkészítése férfimunka.  A 2,5 kg-os nyúlból készült ebéd fűszerezésénél figyelembe vette a gyerekek kívánságát is.



Major Lajos szerint a vadétel elkészítése férfimunka (Fotó: Kanizsa)

– Sok hagymát használok a pörköltekhez és a gulyáshoz is – kezdte a nótaklub dirigense. – Az apróra szelt vöröshagymát és a felkockázott zöldpaprikát megsózom, és fölforrósított mangalicazsírban majd’ fél óráig, lassú tűzön megdinsztelem. Ezután hozzáteszem a feldarabolt nyulat, átforgatom, kissé megpirítom, majd lehúzom a tűzről a bográcsot. Beleteszem az őrölt paprikát, és annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje a húst. Természetesen a vizet később pótolni kell. Ha félig megpuhul a hús, szórók rá fokhagymát, kevés borsot, és adok hozzá feldarabolt paradicsomot, amit előtte forró vízbe mártok és meghámozok. Mindezt tovább főzöm, s amikor már majdnem kész az étel, egy kanál mustárral ízesítem, ami pikánssá teszi, ellensúlyozza a hús édes ízét. A bográcsot egy percre sem hagyom el, hanem fakanállal forgatom az ételt, hogy le ne égjen. Miután összeért az alapanyag, 1,5 deci jó minőségű vörösbort öntök hozzá. Végül sűrű szaftot kapok, amit, ha kell, vízzel pótolok. Főzés közben ügyeljünk a tűzre is, hogy le ne égjen a nyúlpaprikás. Tálalásnál szórhatunk rá erős paprikát, vagy díszíthetjük zöldpaprikával.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.