GasztroKanizsa: Túrós puliszka, nem csak a mesében

facebook megosztás

„Megtörtént ez Széken, biza, régebbi időkben, hogy nagyon silányul kosztoltunk. Úgyhogy megettük a puliszkát egy kis foghagymás ecetbe mártogatva. Minél gyöngébbet, de nem baj, mert annál jobban örvendtünk, mert a szegény ember csakis a hasán spórolhat.” Így kezdődik az Egyedül puliszka című történet A nevető Erdély című, tréfás meséket tartalmazó könyvben.



A vacsorakészítésnél Szakács-Kovács Lórántnak fia, Berci is segít

De nemcsak a mesék őriznek puliszkával kapcsolatos történeteket, hanem Szakács-Kovács Lóránt is. Kisgyermekként gyakran látta Csíkszeredán, ahogy nagyapja a vágódeszkára kiborította a lábasból a sűrűre főzött puliszkát, majd cérnával egyenletesen felszeletelte. Elkészítésének módját igazából édesanyjától tanulta el Erdélyben, és amint a felvételünkön is látható, a vacsorakészítésnél számíthat a 6 éves kisfia, Berci segítségére is.

– Olcsósága miatt a puliszkát régebben a szegények eledelének tartották, és sűrűre főzve ezzel helyettesítették a kenyeret. A puliszka a modern gasztronómiában is megállja a helyét, az éttermek azonban az olasz eredetű polenta elnevezést használják szívesebben.

A finom, laktató és könnyen emészthető étel számtalan változatát ismeri Lóránt. Mint mondta, ha egytálételként főzték a puliszkát, akkor tejet, vagy tejfölt adtak hozzá. Édesanyja köretként is tálalta a rókagombából készített paprikás mellé, de édesen, vagy lekvárral nem fogyasztották.

Hamar elkészül a puliszkás étel, amelyet lehet sűrűbbre vagy lágyabbra is főzni.

A túrós puliszka hozzávalói:

4 bögre víz, 1 bögre kukoricadara, só, tejföl, túró és szalonna.

Elkészítése:

A vízhez hozzáadom a sót, és ha forrni kezd, folyamatosan kevergetve lassan beleszórom a kukoricadarát. Alacsony lángon, kézi habverővel kevergetve – hogy ne legyen csomós –, 15 percig főzzük. Akkor kész, ha az edény falától elválik, és érezni az édeskés illatát. Ha kihűlt, felszeletelem, és felváltva 1 réteg puliszkát, 1 réteg juhtúrót helyezek egy tálba. A tetejét pedig megszórom túróval, tejföllel és apró kockákra vágott szalonnával. 200 fokon 15 percig sütöm, míg szépen beleolvad a túró és megpirul a kockákra aprított szalonna.

B. E.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.