GasztroKanizsa: Kakaós kuglóf, a nagymama sütőjéből

facebook megosztás

A nagyrécsei Küne Györgyné hetente akár több kuglófot is elkészít, hiszen ez az igazán egyszerű kelt tészta a család egyik kedvence. A nagyanyjától, édesanyjától ellesett kuglófsütés rejtelmeibe avatja most be a Kanizsa olvasóit.

Szerinte ennek az igazán népszerű tésztának akár a kezdő szakácsok is nyugodtan nekiállhatnak. A hozzávalók összegyúrása után ugyanis csak a kelesztésre kell várni, addig azonban legalább elvégezhető más dolog a háztartásban. De nézzük a fortélyokat!

Szacharint használ, amit egy kicsit megáztat, hogy felolvadjon, és így jobban eloszlik a tésztában. A kakaóport is elkeveri egy kis vízben, mert így sokkal szebben bele lehet gyúrni a tésztába. A tejbe kis cukrot tesz, és abban felfuttatja az élesztőt. Az előkészületek után egy tálba beleönti - a kakaón kívül – a hozzávalókat, majd jól összedolgozza. A tészta kétharmadát gyúródeszkára önti, a maradékba beleteszi a kakaót. A sima és a kakaós tésztát még jól összegyúrja, és meleg helyen, letakarva keleszti. Ha duplájára nő, nagyjából fél óra múlva mindkét tésztát kinyújtja, a kakaósat ráteszi a sima tésztára, a kettőt együtt feltekeri, és beleteszi a kizsírozott kuglófsütőbe. Ebben is hagyja kelni egy kicsit, majd előmelegített sütőben először 200, majd 160 fokon összesen 40 perc alatt megsül a kuglóf.

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 8 dkg olvasztott margarin, 3 dl tej, 1 evőkanál tejföl, 3 dkg élesztő,

3 tojás (1 egész, 2 sárgája), 3 evőkanál kakaópor, 22 szem szacharin, vagy egy kevés porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, mazsola.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.