GasztroKanizsa: Paleo birkagulyás

facebook megosztás

Kehidakustányból érkezett Bálintné dr. Tulok Violetta szakács, táplálkozási tanácsadó a Csónakázó-tónál megrendezett idősek majálisára. Nem volt már ismeretlen a klubtagok számára, hiszen három alkalommal is találkozhattak vele a város idősügyi tanácsa által szervezett Egészséges Nagykanizsát! című előadássorozaton, amelyen a reformtáplálkozást mutatta be. A mangalica, a szürkemarha és a birka napon a régi elfelejtett állatok húsának kedvező hatására, valamint a zsír és a szalonna fogyasztására kívánta felhívni a figyelmet.



Bálintné dr. Tulok Violetta: Szalonna mindig kell – a paleo gulyásba is (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Férjével együtt a „kemény” paleo étrendet preferálják, amelynek lényege a glutén, a laktóz, a paradicsom, a paprika, a burgonya, az olajok és a nagyobb mennyiségű szénhidrátot tartalmazó ételek elkerülése. Szerintük össze kell hangolni a közízlést és a paleót. Ha nem fogyasztunk glutént, az ízületi gyulladások csökkennek vagy akár el is múlhatnak. Ha a gyerekek nem kapnának glutént, csökkenne a hiperaktivitásuk. Annak, hogy ilyen ideges világban élünk, egyik oka éppen a glutén, állítják.

– Nagyon sok tojást, szalonnát használunk, jó minőségű, szabadtartású állatok húsát esszük, és nem fogyasztunk semmilyen tejterméket. Zöldséget módjával, gyümölcsből pedig az éppen termőt fogyasztjuk – hangsúlyozta Violetta, aki a majálisra a birkagulyás paleo változatával készült.

A 70-80 liter gulyás alapját a klasszikus gyökérzöldségek mellett a 25 kg szabadtartásból származó birka húsa adta. Volt benne gomba, babérlevél, kakukkfű, de paradicsomot, köményt és borsot nem tett az ételbe. A burgonyát zellerkockákkal pótolta, a pirospaprikát csak a színe miatt, egy kevés csípős paprikát pedig közkívánatra adott a leveshez a lestyán, a petrezselyem és zellerzöld mellé. Sózáshoz a kevésbé finomított, adalékanyag-mentes, sok ásványi anyagot tartalmazó erdélyi sót használta. Az étel elkészítésének módja megegyezik a hagyományos gulyáséval, csak kevesebb a hagyma benne. A húsból pörköltet készített, de a hagymához bőséges, kockára vágott, saját készítésű mangalica szalonna került – mert, mint hangsúlyozta kedvenc szlogenjét: szalonna mindig kell! S amikor megpuhult, felöntötte vízzel és hozzáadta a zöldségeket. A zellert kockára, a gyökeret és a sárgarépát karikára, a gombát cikkekre vágta. A végén felvert tojást csepegtetett a levesbe, imitálva a csipetkét és az apróra vágott zöldekkel szórta meg a levest.

Violetta szerint a jó alapanyagokat kár elrontani egészségtelen ételízesítővel, s a végeredmény is ezt igazolta.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.