GasztroKanizsa: Csirke zöldséges bulgurral
Gyermeknap lévén, a 10 éves Zsombi kívánságára cukorborsóleves, sült csirkecomb bulgurral és kakaós csiga volt a vasárnapi ebéd a Smolcz családnál. A menü összeállítása komoly fejtörést okozott a fiúnak, s nem csoda, hogy érzékenyen érintette vele a szülők és Margit nagymama türelmét, hiszen a gyermek „kívánságlistája” jelentős kiegészítésre szorult. Neki ugyanis egész napra elegendő lett volna a kakaós csiga.
Végül kisütötték… Smolcz Frigyes az egészséges és finom főétellel (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
Hozzávalók:
Néhány db csirkecomb vagy filézett bőr nélküli mell, 1 üveg sör, 2 db húsleveskocka és a sült csirkéhez való fűszerek. A zöldséges bulgurhoz: 1 kis csomag Mexikói zöldségkeverék, 1 evőkanál olívaolaj, 1 bögre bulgur és só.
Elkészítése:
A húsokat beleteszem a tepsibe, a húsleveskockákat feldarabolom és szétosztom benne. Ezután a húst bekenem a fűszerrel, és óvatosan, hogy ne mosódjon le róla a fűszersó, a tepsibe öntöm a sört. Előmelegített sütőben megsütöm, s időnként meglocsolom a húst a lével.
A zöldségkeveréket kókuszzsíron megpárolom. Az olajon lepirítom a bulgurt, majd felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel. Ízesítem, sózom, és fedő alatt kb. 15 percig puhára párolom. Gyakorlatilag pont úgy készül, mint a klasszikus párolt rizs, de gyors változata is létezik, akárcsak a zacskós rizs. Amikor elkészült, összekeverem a párolt zöldséggel. A bulgur rendkívül egészséges, diétázáshoz is kiváló.