GasztroKanizsa - Csülkös pacalpörkölt pákai-kányavári módra
Lukács Tibor, Páka polgármestere, egyben a Pákai Magyar-Német Baráti Kör elnöke, valamint Bertalan Tibor, Kányavár vezetője első alkalommal mutatta be főzési tehetségét az idei bor- és dödöllefesztiválon.
Lukács Tibor elmondta, minden év májusában a közkedvelt csülkös pacalpörkölttel készülnek a pákai háromszenteki búcsúra. Mivel otthon mindig sikert arattak a főztjükkel, úgy döntöttek, a kanizsai érdeklődőket is meglepik ezzel a kuriózumnak számító étellel.
A déli harangszóra az is kiderült, jól választottak, és legközelebb dupla méretű edényt hoznak, mert pillanatok alatt elfogyott a pörköltjük.
Hozzávalók:
Kis adagban nem lehet elkészíteni, figyelmeztetett a pákai polgármester. Egy csülökhöz minimum 3 kg pacal és az ízesítéshez tetszés szerinti mennyiségben füstölt szalonna, só, fokhagyma, fűszerek és gomba szükséges.
Elkészítése:
A füstölt csülköt előre megfőzzük, a levét félretesszük, mert később azt is felhasználjuk. A pacalt feltesszük főni, befűszerezzük, s majd csak ezután lesz szükség az igazi szakácstudományunkra.
Forró zsírban megdinszteljük a vöröshagymát, beleszeleteljük a füstölt szalonnát, a zöldpaprikát, s megszórjuk pirospaprikával. A legvégén hozzákeverjük a megfőtt, kihűlt, fölcsíkozott pacalt és felöntjük vízzel. Amikor úgy megpuhult a pacal, hogy már majdnem ehető, akkor adjuk hozzá a felszeletelt füstölt csülköt a levével együtt. A legvégén a fokhagymát, a gombát és az ízlés szerinti fűszereket is beletesszük, majd készre főzzük.