Megvan a világ legjobb kenyere, legyőzte a bagettet is

facebook megosztás

A TasteAtlas nemzetközi gasztronómiai magazin minden évben rangsorolja a világ ikonikus ételeit, az olvasóik szavazhatnak a legkedveltebb – vagy éppen a legutáltabb – fogásokról. Az egyik legalapvetőbb ételt, a kenyeret is szavazásra bocsátották, idén a puha, illatos naan lett a győztes. Az általában vajjal és fokhagymával készített lepénykenyér 5 csillagból 4,7-et kapott a világ minden tájáról érkező értékelések alapján, megelőzve többek között a híres francia bagettet is.

A naant Indiában eszik önmagában, de curry, kebab mellé is kötelező, mártogatósokhoz is szívesen fogyasztják. Az utcai büfék és az elegáns éttermek egyaránt nagy becsben tartják – pont ez a sokoldalúság tette világszerte kedvenccé.

Történelme évszázadokra nyúlik vissza

A lepény neve a perzsa „nān” szóból ered, ami egyszerűen kenyeret jelent. A hagyomány szerint a Mogul Birodalom udvaraiban is gyakori vendég volt az asztalokon a 16. századtól kezdve, gyakran joghurttal és vajjal társítva.

A naan a legendás tandoor kemencében készül, amely akár 500 °C-ra is felhevül. Ebben a forróságban néhány perc alatt átsül, miközben megőrzi a puha belsőt és a kissé roppanós, hólyagos kérget. Ma már természetesen serpenyőben vagy sütőben is el lehet készíteni, így világszerte rengetegen sütik otthon is.

Egyszerű alapanyagokból készül

Liszt, víz, só, egy kis joghurt vagy tej, olaj vagy ghee, kevés élesztő – és kész is a tészta. De igazi varázsa a variálhatóság, van belőle:

  • fokhagymás naan
  • vajjal megkent változat
  • sajttal töltött
  • szezámmal vagy fűszerekkel megbolondított is.

sokszinuvidek.24.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.