18 csapat, mintegy 40 féle étel – az elmúlt évek legnagyobb szabású főzőversenye a Dödölle Fesztiválon

facebook megosztás

Szombaton késő délelőtt a főzőverseny megnyitójával vette kezdetét a 19. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál második napja. A rangos megmérettetésen jól összeszokott, és teljesen új társaságok is kipróbálták a főzőtudományukat. A 18 csapat két kategóriában mintegy 40 féle étellel készült.

A pénteki kulturális kavalkádot követően szombaton napközben már a gasztronómiáé volt a főszerep az Erzsébet téren és környékén. Délelőtt 11 órakor Horváth Jácint polgármester, Prikryl József Venesz-díjas mesterszakács, és Ferenczi István, a Szabadtűzi Lovagrend főkancellárja köszöntötte a versenyzőket és az érdeklődőket.

A szervezők elmondták, a csapatok nagy lelkesedéssel láttak neki a munkának, már korán reggel dolgoztak a Fő úton felállított standokon. Szükség is volt a csapatok összpontosítására, hiszen a zsűri szigorú értékelésével találhatták szembe magukat.

- Két kategóriában, a dödölle és a tájjellegű étel kategóriában pontoznak, valamint a legszebb standnak is egy külön díjat adnak. Hát nagy bajban vannak, mert gyönyörű szép standok készültek, úgyhogy fogták is a fejüket, hogy melyik legyen az az egy, akinek ki kell majd osztani, de hát majd legyen a zsűrinek a felelőssége, hogy kinek adja. Öt óra körül lesz az eredmény hirdetése a színpadon, ott kapják meg a csapatok a díjaikat, mindkét kategóriában az első három helyezett csapatot fogjuk jutalmazni, díjazni, de hát én azt gondolom, hogy igazából itt a részvétel a lényeg, tehát nem is a díjak azok, amikért kijöttek a csapatok, hanem tényleg egy olyan kis közösségépítő program ez a mai nap – fogalmazott Tóth István, a 19. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál szervezője. 

A korábbi években már jól összeszokott csapatok mellett többen voltak, akik első alkalommal érkeztek a versenyre. Köztük volt a Napraforgó Szenior Örömklub is, akik dödöllével ugyan nem, de számos más finomsággal, például kukoricás lepénnyel, rétessel, és különféle aprósüteménnyel készültek a fesztiválra látogatóknak.

- Amivel készültünk az csülkös bableves, amit a zsűri elé viszünk, desszertnek pedig aludttejes prósza lesz szilvalekvárral. Több klubtagunk készített hagyományos süteményeket, amit a vendégek részére tudunk bemutatni, árusítani is – árulta el Tukszár Lászlóné. 

Természetesen a dödölle kategóriában indulókból sem volt hiány, stábunk ottjártakor a Kanizsai Rajkók csapata alig győzte kiszolgálni a vendégeket. Sok éves tapasztalattal a hátuk mögött magabiztosan készültek, természetesen a roma gasztronómia elemeit vegyítve a zalai étellel.

- Az elmúlt évek tapasztalatából tudjuk, hogy saját dödöllénk a legfinomabb. Felszolgáljuk csülökpörkölttel, marhapörkölttel, hagymásan, tejfölösen, kinek mi az ízlése. Az elmúlt években sem győztünk annyit sütni, amit el nem tudtunk volna adni - tudtuk meg Bodó Lászlótól, a Kanizsai Rajkók csapattagjától. 

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Élelmezési Osztályának munkatársai a hagyományos ízek és összetevők mellett az egyes ételérzékenyégekkel élőkre is gondoltak.

- Készültünk – mivel ugye a Dödölle Fesztivál maga is a hagyományokról szól – hagyományos dödöllével, ehhez tudunk sima tejfölt, laktózmentes tejfölt, kis szalonnát, lilahagymát adni, amit szeretnének. Azért az újítások miatt egy spenótos változat is elérhető nálunk, amit füstölt sajttal kínálunk, valamint egy gluténmentes változat is van, azt látjuk erre is van igény, így ennek megfelelően ezt is árulunk – árulta el Faricsné Hári Vera, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Élelmezési Osztály osztályvezetője. 

A külső városrészek szintén képviseltették magukat a csapatok között, így a Miklósfai Családok Klubja is kitelepült a megmérettetésre. A társaság főként a hagyományos miklósfai répaételek népszerűsítését tűzte ki céljául.

- Igazándiból a miklósfai ételeket szeretnénk egy kicsit reprezentálni itt a Dödölle Fesztiválon. Csülkös-babos répát készítettünk, répás prószát, kis szalonnával és lilahagymával a belsejében, és ezt fogjuk a zsűri elé vinni - mondta el Nyeste Zsuzsanna, a Miklósfai Családok Klubja tagja. 

A háromtagú zsűri folyamatosan járta a standokat, kóstolta az ételeket, és persze jótanácsokkal is ellátta a csapatokat. Ferenczi István zsűrielnököt a verseny félidejében kérdeztük, hogyan értékeli az idei felhozatalt.

- A megnyitón én azt kívántam magamnak, a zsűrinek, hogy nagyon nehéz dolgunk legyen. Rosszat kívántam magunknak, hiszen ilyenkor nehéz a döntés, mert a sok jóból a legjobbat kell kiválasztani. És akkor a százpontosnál 95, 96, 94, 93 ilyen pontokat kell adni, mert sorrendet kell felállítani. Mennyire van megpirítva a hagyma, mennyire formás a dödölle, tehát nekünk mindenre oda kell figyelnünk, hogy tényleg a sok jó közül a legjobbat hozzuk ki. Nagyon-nagyon örülök neki, hogy nagyon színvonalasak az ételek. Úgy a tájjellegű étel, mint a dödölle, egy ami nem tetszik, hogy nem pirítják meg rendesen a hagymát – mondta el Ferenczi István, a Szabadtűzi Lovagrend főkancellára. 

Az eredményhirdetésre délután öt órakor került sor. A dobogó legfelső fokára a dödölle és a tájjellegű étel kategóriában a két surdi csapat, a Dödöllemanók és a Fakanálforgatók állhattak fel. A legszebb dekoráció különdíját a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház csapata, míg a zsűri különdíját a Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskar csapata, és a HÓDolunk a dödöllének csapat vihette haza.

Dödölle kategória:

1. Surdi Dödöllemanók

2. Miklósfai Családok Klubja

3. Ovis Dödölle Mesterek

Tájjellegű kategória:

1. Surdi Fakanálforgatók

2. Vár a városért

3. Napraforgó Szenior Örömklub

H-SZ.F.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.