DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű 2025-ben az ország tortája

facebook megosztás

A döntőbe jutott hat torta közül választották meg a győztest.

Idén is megválasztották Magyarország tortáját. Augusztus 20-án nemcsak Szent Istvánra és az államalapításra emlékezünk, hanem egy édes hagyomány is reflektorfénybe kerül: bemutatkozik Magyarország hivatalos születésnapi tortája, az országtorta. Ezt a különleges finomságot a bemutató után hónapokon át kínálják a cukrászdák szerte az országban.

Ínyenc tortacsodák

Az országtorta hagyománya 2007-ben indult, amikor a kormány felkérte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy szülessen egy új, igazán magyar desszert az államalapítás ünnepére. Az első nyertes egy madártejes torta lett, és ezzel kezdetét vette egy finom hagyomány. Azóta minden évben új tortacsoda nyeri el a címet, komoly verseny és kreatív sütiversenyzés után – és persze mindenki izgatottan várja, milyen ízekkel lepnek meg minket legközelebb.

Az ország minden részéből érkeznek tortaötletek a versenyre, amelyet szakmai zsűri bírál el. A kiválasztás több fordulós: először név nélkül pontozzák a tortákat, majd az öt legjobb jut tovább a döntőbe, ahol a versenyzők élőben, a tanműhelyben készítik el a tortájukat – itt a zsűri a munkafolyamatot is figyeli. A recept augusztus 20-án válik nyilvánossá, ekkortól lehet megkóstolni az ország számos cukrászdájában.

2012 óta minden évben megválasztják Magyarország Cukormentes Tortáját is, amely nemcsak cukor nélkül készül, de fontos szerepet játszik a tudatos táplálkozás népszerűsítésében is.

Dobostorta másképpen

A 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdették meg, mivel a hungarikum dobostorta idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.

A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kell használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd.

A 2025. évi Magyarország tortája verseny döntősei:

  • Aranykörte – Kocsis Réka – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
  • Aranyliget – Papp Dániel – Papp Cukrászda, Makó
  • DCJ stílusgyakorlat – Balogh László és Kis Roland – Kézműves Cukrászda, Gyula
  • Fürtös menyecske – Rosta Sándor és Rábai Anita – Mozart Cukrászda, Hévíz
  • Napsugár – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • Vadszüreti csábítás  – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

2025-ben Magyarország tortája a „DCJ STÍLUSGYAKORLAT” fantázianevű torta lett.

Készítői, Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda – Gyula) így jellemzik alkotásukat:

“A DCJ Stílusgyakorlat az eredeti dobostorta mesterének monogramját viseli, míg a Stílusgyakorlat utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is. A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál.

A vágási felület, a függőleges rétegrend különleges vizuális élményt ad, a meggy mély íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével keveredve különleges gasztronómiai élvezetet nyújt. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandula praliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé.

A torta alsó piskótalapja a klasszikus doboscukorral van áthúzva, ami roppanós réteget képez és tiszteleg a Dobos C. József által megalkotott eredeti mű előtt. A torta alsó részébe még mandula nugát és mandulagrillázs keveréke is kerül, ami újabb ízekkel és textúrával gazdagítja a tortát.

A DCJ Stílusgyakorlat torta a hagyomány és innováció egységét képviseli, a meggy, csokoládé és a karamell markáns jelenléte, a vertikális építkezés és a kontrasztokra épülő ízharmónia mind azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztó ne csupán egy desszertet kapjon, hanem egy komplex és emlékezetes élményt.”

A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Vadszüreti csábítás” torta lett és egy Csokoládé Akadémia tanfolyam részételi lehetőséget is nyert ezzel.

A harmadik helyen a „Fürtös menyecske” torta, Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz) alkotása végzett, akik a Kézműves Cukrászatért Alapítvány képzésére kaptak utalványt különdíjként.

A dobogós versenyzők egyedi tervezésű díjakat vehettek át a díjátadón az Országház Vadásztermében.

sokszinuvidek.24.hu

(Kép: facebook.com/cukraszipartestulet)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.