Tradicionális horvát harapnivalót készítettek a kórustagok
Közös programra invitálta a kanizsai horvát kórus tagjait a helyi nemzetiségi önkormányzat szerdán délelőtt. A résztvevők a tradicionális rétest készítették el együtt.
A helyi horvát önkormányzat egyik legfontosabb feladatának a hagyományőrzés számít, amelynek egyik legfontosabb elemét a gasztronómia képezi. A kanizsai horvátok hamarosan Tótszerdahelyen vesznek részt a rétesfesztiválon, ezért úgy döntöttek, hogy igyekeznek még jobban elsajátítani a hagyományos édesség elkészítésének fortélyait.
- Ezt akkor lehet elkészíteni, amikor nyugodt körülmények között van valaki. A lényeg, hogy valaki mutassa meg. Megpróbálunk mindent egyszerűen ma megoldani, lehet kapni réteslapokat, de nyilván az távol áll tőlünk. Inkább azt mondom, hogy a mostani, hatvanas éveikben lévő hölgyek aktívan készítik. Nekünk pedig az a célunk, hogy továbbadjuk a fiataloknak, minél több fiatalt próbálunk bevonni, hogy éljen még ez a horvát gibanica tovább legalább még sok-sok száz évig – mondta el Vargovics Józsefné, a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Pásztori Jánosné még a nagymamájától tanulta meg a mazanica, vagyis a kígyórétes és a gibanica, azaz a hagyományos horvát rétes elkészítését. A helyi kisebbségi önkormányzat képviselője örömmel mondott igent a felkérésre, hogy segítsen társainak a sütésben. A gibanicát számos ízzel lehet tálalni, ezúttal a túrósmeggyes-változatot készítették el közösen.
- A túróshoz vaníliás cukor és cukor kell, reszelt citrom ízesítésképpen, hozzáadok egy pici tejfölt, hogy a túrótöltelék is finom laza legyen. Nagyon fontos az öntelék, ahhoz én tejfölt és tejszínt használok. Először kettő tojást jól felhabosítottam, hozzá a tejföl, a tejszín, a cukor és így kész az öntelék – tudtuk meg Pásztori Jánosnétól, a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselőjétől.
A tervek szerint a kórus tagjai a későbbiekben is többször sütnek majd közösen tradicionális ételeket, akár nagyobb körben is, a mostani eseményre is többen hoztak saját réteseket. A közös réteskészítéssel bővebben foglalkozunk egy későbbi magazinműsorunkban.
K.T.
(Képek: Kanizsa Médiaház)