Főzőverseny, ételkóstolás és kulturális programok a miklósfai Répafőző Fesztiválon

facebook megosztás

Répás graténburgonya és paradicsomos répaleves is színesítette a Répafőző Fesztivált Miklósfán a Mindenki Házában. A szombati eseményt huszonharmadik alkalommal szervezték meg, ahol a már hagyománynak számító főzőverseny mellett, ételkóstolás és kulturális programok is várták a látogatókat.

Több mint két évtizedes múltra tekint vissza rendezvény Miklósfán, és ahogy azt Pintér-Tuboly Kinga kiemelte, a kerekrépa termesztésének, főzésének és savanyításának is komoly hagyománya van a településrészen. A programon kulturális műsorok is várták az érdeklődőket, akik – mint azt megtudtuk, – minden évben egyre többen érkeznek.

– A helyieken túl már a környékbeli és a távolabbi városokban élőket is meg tudtuk szólítani. Egyre több vidéki is érkezik hozzánk, de szerencsére nagyon sok helyi is ellátogat minden évben hozzánk a rendezvényre, megkóstolni évről évre a finomabbnál finomabb répás ételeket – mondta el Pintér-Tuboly Kinga, a Mindenki Háza vezetője. 

répa

A rendezvény részeként ételkóstolásra is lehetőségük volt a látogatóknak. A ház levesét idén Tóth Imre készítette, aki a főzőverseny zsűrizésében is szerepet vállalt. Mint azt elmondta, a hagyományos ételeken túl sok különlegességgel is neveztek a megmérettetésre.

– Volt egy olyan csapat, aki ételkülönlegességekben is, meg rétesben is, és a paradicsomosbabos-répával is nagyon szépen alkotott és nagyon szép tálalással hozta el, ami szerintem az eredményhirdetésnél majd ki is fog derülni, hogy kié – árulta el Tóth Imre, a Miklósfai Kertbarát Kör tagja.

A versenyre visszatérő nevezők is érkeztek. Nyeste Zsuzsanna tavaly két kategóriában állhatott a dobogó tetejére, idén pedig két harmadik és egy második helyezést is kiérdemelt.

– A hagyományos ételek között minden évben indultam a paradicsomos répával. Tavaly prószát sütöttem, répás prószát és mákos kevertet répával – tudtuk meg Nyeste Zsuzsannától. 

A versenyzők három kategóriában nevezhették az ételeiket. A hagyományos egytálételek és a répából készült ételkülönlegességek között Zsiga Péter, míg a répás rétes és répás édességek kategóriájában Tóth Georgina végzett az első helyen.

T.CS.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.