GasztroKanizsa – Különleges marha steak
Közeledik a húsvét. Sokan töprengünk azon, hogy a hagyományos ételek mellett még mivel készüljünk. Ezúttal Berta Csaba, a Medgyaszay Étterem ügyvezető igazgatója marha steaket ajánl bacon köntösben sütve, rózsabors mártással, görög zöldbabbal, batáta pürével és mogyoró burgonyával. Mondjuk vasárnap ebédre…?
Pongrácz László felszolgáló az ínycsiklandó ínyencséggel (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
Hozzávalók egy személyre:
20 dkg marha steak, 3 dkg bacon szalonna, 1 evőkanál rózsabors, 1 dl tejszín, 10 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, 2 db paradicsom, 15 dkg burgonya, 10 dkg batáta, 5 dkg vaj, 5 dkg zsír, só. A fűszerezéshez bors, bazsalikom és oregano.
Elkészítése:
A húst sózom, borsozom, körbetekerem szalonnával, és forró serpenyőben mindkét oldalát 3-4 perc alatt megkérgezem. Ezután a tűzhelyről félrehúzva, fedő alatt pihentetem.
A görög zöldbab elkészítése:
A hagymát kevés zsíron üvegesre megkapatom, hozzárakom a kockára vágott paradicsomot, a sót és a fűszereket. Végül 5 percig párolom fedő alatt a zöldbabbal.
Rózsabors mártás:
A piros rózsaborsot a hús levében forrón átpirítom, és tejszínnel összeforralom.
Tálalás:
A tányér közepén krutonra, vagyis pirított kenyérkockára tálalom a steaket. Végül ízlésesen köré helyezem a köreteket és a mártást.