Kiderült, mitől rákkeltő a vörös hús – a kezelés kidolgozásában is nagy szerepe lehet
Egy, a vörös húsban lévő fehérje felelős a vastagbélrák kialakulásáért, fedezték fel a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói. A jó hír, hogy a megállapításaik révén a kezelés kidolgozása is könnyebb lesz.
A vörös húsokról régóta voltak bizonyítékok azzal kapcsolatban, hogy növelhetik bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Eddig azonban nem találták meg a kettő közötti kapcsolatért felelős mechanizmust.
E téren értek most el áttörést a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói: feltárták ugyanis, hogy a vörös hús túlzott fogyasztása miért vezethet a vastagbélrák kialakulásához, ami a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés.
A Cancer Discovery tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók frissen vett vastagbélrák-mintákat használtak vizsgálataikhoz. Azt találták, hogy a vörös húsokban található pirin nevű fehérje aktivál a szervezetben egy enzimet, a telomerázt. Úgy tűnik, ez a fehérje felelős a rák kifejlődéséért.
A New Atlas kifejti: a telomerek kis „sapkák” a kromoszómák végén, melyek DNS-szekvenciákból és fehérjékből épülnek fel, és a sejtosztódáshoz szükségesek. Ezek a telomerek minden sejtosztódással rövidülnek, míg végül olyan rövidek nem lesznek, hogy a sejtek képtelenek lesznek a további osztódásra – a szövetek pedig elöregednek. Itt jön a képbe a telomeráz – egy enzim, ami képes a telomerek újjáépítésére, és helyreállítva a sejtosztódást is.
Azonban, ha egy sejt kontrollálatlanul elkezd osztódni, túllépve a természetes hatásait, az rákos elváltozás kialakulását okozhatja. A sok osztódás okán a rákos sejtek nagyon rövid telomerekkel végződnek, melyek emiatt képtelenné válnak a kromoszómák megvédésére. Hogy elkerüljék a sejtek a biztos halált, telomerázt kezdenek termelni, így tovább növekedhetnek és osztódhatnak, gyakorlatilag halhatatlanná válva.
Röviden: a kutatók azt fedezték fel, hogy a vörös húsokban lévő pirin újraaktiválta a telomerázt a vastagbélrák sejtjeiben, segítve a daganatos sejtek fejlődését.
A jó hír, hogy a vörös húsok és a rák kapcsolatának feltárásával a kutatók azt is meg tudták határozni, hogyan tudják megakadályozni ezt – ehhez a pirint kell megcélozni, megakadályozva a megkötődését – jegyzi meg a BGR. Ez a jövőben új rákellenes kezelési módok kidolgozását teheti lehetővé.
hvg.hu