Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő elemezte a jelenlegi közel-keleti helyzetet

facebook megosztás

A közel-keleti helyzet és annak veszélyei címmel tartott előadást csütörtökön Nagykanizsán Gyarmati István nagykövet. A biztonságpolitikai szakértő a Nagykanizsai Zsidó Hitközség meghívására érkezett városunkba.

A Nagykanizsai Zsidó Hitközség tagjai rendszeresen tartanak összejöveteleket, nem csupán vallási ünnepekkor. Kulturális programok és hasonló előadások is zajlanak évente több alkalommal a Fő úti épületben. A csütörtöki programot nem véletlenül hívták meg Gyarmati István nagykövetet.

- Érdekel bennünket, hogy mit mond, talán többet tudunk meg, mint az újságokból, a tévéből és a rádióból, és szeretnénk, ha minél többen tisztában lennének Izrael helyzetével – fogalmazott Székely István, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség elnöke. 

Az ilyen programokra szükség van, ugyanis több évtizede, mióta Izrael megalakult, azóta nincs béke – mondta stábunknak Fináli Péter, a Mazsihisz elnöki megbízottja.

zsidó

- A környező arab országok tengere közt van egy kis nép, gyenge 10 millió, körülbelül a 1,5 milliárd tengerében. Nagyon nehéz békét tenni, béke muszáj, hogy legyen, mert e nélkül nincs zsidóság. Nincs más alternatíva, meg kell védjék magukat, de nincs jó lépés. Én izraeli állampolgár is vagyok, éltem Izraelben, a saját bőrömön tapasztaltam az egészet. Európából nézve azt hiszem, nem is lehet nagyon jól megérteni – árulta el Fináli Péter, a Mazsihisz elnöki megbízottja. 

A Közel-Keleten most nagyon régóta nem látott helyzet állt elő – mondta a biztonságpolitikai szakértő. Gyarmati István Iránt és a mögötte álló hatalmakat, valamint a terrorszervezeteket is említette, melyek részt vesznek a konfliktusban. Régóta tart mindez, ami azt jelenti, hogy Izraelt egyre nagyobb teher nyomja – fogalmazott a szakértő, kiemelve azt, hogy Izrael mögött áll az Egyesült Államok.

- Most az a helyzet állt elő, én azt gondolom és Izrael miniszterelnöke is azt gondolja, most kell leszámolni ezekkel a terrorista szervezetekkel, és ennek most itt van az ideje és itt van a lehetősége. Ezek ugye már évtizedek óta támadják Izraelt, és egyszer véget kell vetni ennek – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. 

A biztonságpolitikai szakértő kitért a közel-keleti helyzet veszélyei mellett annak összefüggéseire, valamint megoldási lehetőségeire. A témáról bővebben lesz szó Közérdekes című magazinműsorunk következő adásában.

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.