Előtérben a biztonság és a spórolás a fűtési szezonban

facebook megosztás

Akár évente is érdemes átnézeti a tüzelő- és fűtőberendezéseket a Katasztrófavédelem tanácsai szerint, mivel a szén-monoxid-mérgezések és a lakástüzek gyakorisága a fűtési szezonban hatványozottan emelkedik. Ebben az időszakban az energiafogyasztás is kiemelt kérdésnek számít, a szakemberek elmondták: a lakosság néhány apróbb változtatással is csökkenteni tudja a befizetendő közműdíjakat. 

A kormányrendelet értelmében idén egy hónappal korábban, szeptember 15-én indult a fűtési szezon. A határozat alapján a munkahelyeken az üzemeltetőknek gondoskodniuk kell a kazánok, vízmelegítők és fűtőtestek időszakos felülvizsgálatáról, valamint javításáról. A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság az ingatlantulajdonosok figyelmét is felhívta az évenkénti átvizsgálás fontosságára. Kósi Zsolt sajtószóvivő kiemelte, azokba a lakásokba, ahol nyílt égésterű készülékeket használnak, érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is felszerelni. 

fűtés

- Ezek az eszközök a helyiség levegőjét is használják. Ezért az egy tévhit, ha mondjuk nincsenek a felújított ablakainkba beszerelve résszellőzők, akkor ott egy nagyobb, mondjuk 15 perces szellőztetéssel a problémát elhárítjuk. Ez nem igaz, tehát arra kérünk mindenkit, hogy ha felújításban gondolkodnak, akkor ezeket a résszellőzőket a műanyagablakokra vagy ajtókra gondolják és fontolják meg - mondta el Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. 

A megnövekedett energiaárak és a környezettudatosság elterjedése miatt évről évre fontosabb kérdésnek számít a spórolás a fűtési szezonban. Musits Róbert szerint ahhoz, hogy spórolni tudjon a lakosság, a szokásokon is változtatni kell. A környezetvédelmi szakember hangsúlyozta, az, hogy ki mennyire hatékonyan tud fűteni ilyenkor, a fűtési rendszertől is függ, ám vannak olyan módszerek, amelyekkel csökkenthetőek a kiadások. 

- Megnézzük azt, hogy hogy tudjuk zónákra osztani a lakásunkat, aszerint, hogy melyek azok a helyiségek, amelyekben kevesebbet tartózkodunk, melyek azok, amelyekben többet. Eszerint, ahol szinte egyáltalán nem tartózkodunk, ott azt megint csak érdemesebb alacsonyabban a tartani. Szükséges kihangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti, hogy azt teljesen hidegen kell hagyni, hiszen alkalmasint az is előfordulhat, hogy amikor arra a helyre szükségünk van, akkor annak a helyiségnek a felmelegítése jóval több energiával jár, mintha ott egy alacsonyabb állandó hőfokot tartanánk - árulta el Musits Róbert, az IMRO DDKK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Musits Róbert hangsúlyozta, a spórolás más egyszerűségeken is múlhat, például azok is jóval többet fizethetnek, akik a fűtés ellenére hosszabb ideig nyitva hagyják az ablakokat. A meghosszabbított időintervallum miatt a fűtési szezon az előző évekhez képest egy hónappal később, május 15-én zárul. 

K.T.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.