A patika 30. jubileumához kapcsolódva tartottak szűrőnapot

facebook megosztás

Vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérés, valamint dietetikai tanácsadás is várta az érdeklődőket ma reggel a Salvia Gyógyszertár előtt. Az eseményt a patika 30 éves jubileuma kapcsán szervezték, ahol az egyik fő cél a dolgozók és a betegek közti kötetlen beszélgetés biztosítása volt.

1994 szeptemberében nyílt meg a gyógyszertár, annak 30. évfordulója kapcsán beszélgetésekből, tanácsadásokból és különféle vizsgálatokból álló programra invitálták az érdeklődőket. Ignácz Andrea gyógyszerész elmondta, minden olyan szűrésre lehetőséget biztosítanak, amit egy asztal mellett el lehet végezni, így a vérnyomás-, a vércukor- és koleszterinszint-mérés mellett memóriaszűrés is várta az érdeklődőket.

– Szerintem nagyon fontos, hogy a gyógyszerészek találkozzanak a betegeikkel, mert szerintem az elmúlt időszak – most itt a járványra, a covidos időszakra gondolok – nagyon elszigetelte egymástól az embereket. Szükség van arra, hogy megszólítsuk őket és hogy beszélgessünk. A beszélgetés kapcsán sokszor olyan dolgok kiderülnek, ami nem biztos, hogy egy egyszerű gyógyszerkiváltás kapcsán kiderül. Ezért gondoltunk erre, hogy most ezen a napon, a délelőtt folyamán egy ilyen szűrőnapot szervezünk – mondta el Ignácz Andrea gyógyszerész. 


Az esemény lebonyolítását a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház is támogatta, így a szűrések mellett dietetikai tanácsadáson is részt vehettek az érkezők, akik számos kérdéssel fordultak a szakértőhöz.

– A cukorbetegség egy anyagcserebetegség, ami a szénhidrát-anyagcsere zavarát jelenti, ehhez társulni szokott a zsíranyagcsere, fehérje-anyagcsere zavara is. Az emelkedett vérzsírszintek miatt, koleszterincsökkentő étrenddel kapcsolatban, illetve húgysavszint csökkentése céljából. Ez a három volt a leggyakoribb, amivel most az elmúlt órákban találkoztam – árulta el Faricsné Hári Vera, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház vezető dietetikus.

Az eseményre nagy számmal érkeztek a patika visszatérő vevői, így Ignácz Andrea elégetetten értékelte a programot. A szűrőnapról hosszabb összeállítást TestTrend című magazinunk következő adásában láthatnak.

T.CS.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.