Megkezdték kiképzésüket a Nagykanizsán bevonuló katonák

facebook megosztás

Mintegy 80 fő kezdte meg a katonai alapfelkészítés programját a Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred, Erdész utcában található objektumában. A honvédekre öthetes alapkiképzés vár a következő időszakban.

A ma bevonulókra tartalékosként, szerződésesként vagy hivatásosként számítanak a Magyar Honvédségnél. A honvédek hétfőn egészségügyi alkalmassági vizsgálaton tájékoztatást kaptak, kézhez vették a felszerelésüket, valamint aláírták a szerződésüket. A következő két hétben a kiképzők igyekeznek fejleszteni majd az új honvédek fizikumát, hogy megfelelő állapotban tudják elkezdeni az alapkiképzésüket.

- Először az elméleti képzésektől szépen haladva az időben térünk át a gyakorlati foglalkozásokra. Tehát lőni majd akkor mennek, amikor megtanulták kezelni a fegyverüket, lőszer nélkül. Természetesen addigra elsajátították a célzás szabályait és amikor mindez megvan, akkor nagyjából október elején meglesznek a lőgyakorlatok. Ezen felül kézigránátot dobnak, robbantanak és harcászkodnak - mondta el Kis-Bús Károly, a Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred ezredparancsnoka.

katona

A felsőfokú tanulmányokhoz biztosított többletpontok miatt egyre több fiatal jelentkezik a honvédséghez. Barkaszi Anna az érettségi után döntött úgy, hogy megpróbálkozik a katonai pályával és így lehetősége nyílhat arra, hogy bekerüljön az orvosi egyetemre. A fiatal honvéd az elmúlt heteket már a felkészüléssel töltötte.

- Szerintem megfelelő állapotban vagyok. Mielőtt eljött ez a mai nap, nagyon sokat edzettem, hogy amikor ideérek, akkor már ne érjen felkészületlenül a fizikai megterhelő környezet, illetve az egyéb dolgok és nagyon reménykedem benne, hogy ezt a kiképzést sikeresen fogom majd teljesíteni – tudtuk meg Barkaszi Anna honvédtől. 

A haza szolgálatára 18 és 65 év között minden állampolgárnak lehet jelentkezni. Akad olyan bevonuló, aki a végzettségét szeretné gyakorolni a katonai pálya mellett.

- Szeretnék jogászként a továbbiakban közreműködni a honvédség életében és kamatoztatni a tudásomat, amit ezen a területen szereztem. Az a terület, ahol eddig dolgoztam, az eltér a katonai jogtól, de igyekszem azt is megtanulni és kiművelni magam belőle - fogalmazott Halász Péter László honvéd. 

A honvédek a feladatok többségét a nagykanizsai gyakorlótéren végzik el a következő hetekben. A bevonulással bővebben foglalkozunk a Közérdekes októberi adásában.

K.T.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

85 Katona kezdi a kiképzést - Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi ezred Nagykanizsa

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.