Horváth Zoltán Zalakomár új polgármestere

facebook megosztás

Horváth Zoltán lett Zalakomár megválasztott polgármestere. A településen szeptember elsején tartottak időközi polgármester-választást, a korábban kialakult szavazategyenlőség miatt. A három induló közül ezúttal mintegy 48 százalékot szerzett a győztes.

Korábban, a 2024-es önkormányzati választásokon, június 9-én 21 képviselőjelölt és 6 polgármesterjelölt közül választhattak a település lakói. Akkor azonban a két legtöbb voksot kapó polgármesterjelölt pontosan ugyanannyi, szám szerint 381 szavazattal végzett, így érvénytelen lett a választás. Az újraválasztáson a korábban indulók közül a három legtöbb X-et kapó jelölt, Baranyai Attila, Kuti Bálint József és Horváth Zoltán vettek részt. Stábunk vasárnap délután járt a község 3 szavazókörének egyikében.

- Az előző szavazáson szavazategyenlőség alakult ki, ezt törvény írja elő, hogy ilyenkor újraválasztás van, ennek a menete ugyanolyan, mint az elsőé, ugyanúgy lehetett rá jelentkezni bárkinek, nem csak annak, aki ez előzőn indult. Ami változás, hogy egy picivel talán megfogyott a szavazási kedv, de gondolom ez betudható annak is, hogy az Európai Parlamenti választással együtt volt az előző, ez pedig csak helyi – mondta el Lendvai Lászlóné, a 001. szavazókör SZSZB elnöke.

zk

Második nekifutásra, Horváth Zoltán magabiztosnak mondható győzelmet aratott, hiszen ő 491 voksot kapott, míg a második Baranyai Attila 319-et. Szerkesztőségünk felkereste az újonnan megválasztott polgármestert, aki így értékelt: 

„Meglepő volt júniusban a szavazategyenlőség, nem számítottam ilyen helyzetre a település lakosságszáma miatt. A második körben viszont örültem a nagy arányú győzelemnek, hiszen ez nem csak számomra, de a lakosság számára is megnyugtató lehet, így talán könnyebben elfogadják azok is, akik nem rám szavaztak. Nem lesz egyszerű a dolgunk, hiszen a képviselőtestület nagy része újoncokból fog állni, valamint a jegyzőnk is új lesz. Számos problémára kell megoldást találnunk a jövőben, legfontosabb ezek közül az útjaink állapota, illetve a szociális támogatási rendszerünk felülvizsgálata.”

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.