Simonka Ferenc szerint felemás volt a vízilabdázók olimpiai szereplése

facebook megosztás

A férfiak a minimális várakozást hozták a negyedik hellyel, míg a nőknél a zárásként elkönyvelt ötödik helyről nüanszok döntöttek az olimpián Simonka Ferenc szerint. A KVSE szakmai vezetőjével Szertár című magazinműsorunk következő adásában értékeljük az ötkarikás játékok vízilabdatornáit.

Mindkét magyar válogatott éremesélyesként utazott Párizsba, ehhez képest sokan csalódásként élték meg, hogy a 2023-ban világbajnokságot nyerő férfiak három győzelemmel, három vereséggel és két döntetlennel végül negyedikek, az idén vb-döntős hölgyek pedig ötödikek lettek. Simonka Ferenc szerint az uraknál minimális elvárás volt a négy közé jutás, ám a csapat – a torna elején verhetetlennek tűnő spanyolokhoz hasonlóan – a mérkőzéssorozat végére kifáradt. A szakember hozzátette, az idei szezon különleges volt, mert Eb-t, vb-t és olimpiát is rendeztek, és a magyar játékosok annak ellenére fáradtak voltak, hogy senki sem volt mindhárom tornán tagja a keretnek, nem úgy, mint az idén három nagydöntőt játszó horvátok.

- Feltűnő volt, hogy azért az idősebb játékosaink vagy azok a játékosaink, akik a BL-döntőben is ott voltak, nagyon sok időt töltöttek a vízben. Ezt a végén lenyilatkozták a Zalánkiék is, hogy lényegében két-három perc kivételével az egész meccset végigjátszották. Azért látszott, hogy erre minden csapat taktikát épített, hogy a balkezeseinket vitték be második centerbe, így rengetegszer kellett bekkelniük, leghátulról felúszni, és ilyenkor talán a támadásban nem maradt annyi energiájuk – mondta el a vezetőedző. 

olimpia

Simonka Ferenc szerint mindkét nem esetében annyira szoros lett a mezőny, hogy néhány perc alatt változhatott a papírforma egy-egy mérkőzésen. Éppen ez a tendencia miatt lehet nehezebben megítélni a női válogatott ötödik helyét, amely a címvédő amerikaiaktól kapott ki a negyeddöntőben.

- A játék képe alapján teljesen partiban voltunk. Nyilván négy lőtt góllal nagyon nehéz mérkőzést nyerni, és előjön a bírózás, hogy az öt gólból kettőt is kettős emberelőnyből lőttek, mi ezt a lehetőséget nem kaptuk meg. Aki egy kicsit is ért a vízilabdához, az látja, hogy hány olyan kétes szituáció volt, amit be lehetett volna fújni nekünk és emberelőnyben játszhattunk volna vagy akár elvehették volna a labdát az amerikaiaktól. Az ötödik hellyel a lányok a végén kimaxolták azt, amit lehetett – fogalmazott Simonka Ferenc. 

A KVSE vezetőedzője a kanizsai vízilabda aktuális helyzetéről és a következő szezon céljairól is szót ejtett, mint mondta, helyezést nem határoznak meg, de az utánpótláskorú játékosoknak minél több lehetőséget szeretnének biztosítani. A teljes beszélgetést Szertár című magazinműsorunk pénteki adásában láthatják.

K.T. és M-B.GY.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.