Fagyiszezon – Nőtt a forgalom, keresik az újat a vevők
Jelentősen magasabb a nagykanizsai fagylaltozók forgalma, mint az elmúlt években a megkérdezett üzletvezetők szerint. Horváth Ferenc és Wilheim Dávid úgy látja, a vásárlókör elsősorban a megszokott ízeket veszi, de az új kombinációk is egyre népszerűbbek.
Hetente mintegy 5000 gombóc fagylaltot ad el Horváth Ferenc Kiskanizsán. Az üzlettulajdonos egy év híján négy évtizede üzemelteti a fagyizóját és szerinte a forgalom évről évre nő. A jelenlegi melegben leginkább délután 2 óráig és este 6 után térnek be hozzá a vendégek. Vállalkozásában igyekszik mindig különlegesebb ízeket is árusítani, de mint fogalmazott, vannak olyan klasszikusok, amelyek soha nem mennek ki a divatból.
- Próbálunk újakat csinálni, de mindig azt mondom, hogy maradjunk a földön. Mindig természetes alapanyagból dolgozunk, a másik pedig, hogy a csoki, vanília, puncs, citrom, eper, sóskaramella, füge és két diabetikus mellett már csak hatot tudok variálni, mert tizenhatos a pultom. Ma is azt mondom, csoki-vanília-puncs fogy a legtöbbet - árulta el Horváth Ferenc, a Puncs Fagyizó tulajdonosa.
Wilheim Dávid üzletében a forgalom júliusban csökkeni szokott a nyári szabadságok miatt, most azonban többen járnak, mint korábban. A fogyasztók itt inkább az egzotikus gyümölcsöket és az elismert ízkombinációkat részesítik előnyben.
- Amikor ilyen meleg van, akkor leginkább a gyümölcsfagylaltok fogynak. Citrom-eper, ez a legnagyobb sláger, nagyon örülünk neki, hogy az áfonyát és a szedret is felfedezték. Ezek egy közeli termelőtől származnak, mi saját magunk dolgozzuk fel, illetve azokat a fagyikat is keresik, amikkel díjakat nyertünk. Ilyen a „Piemont királya”, a „Csudijó”, ezeket nagyon szeretik – mondta Wilheim Dávid cukrász.
A két üzletvezető egyetértett abban, hogy a cukormentes és a vegán készítmények is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A fagylaltszezonnal bővebben foglalkozunk egy későbbi műsorunkban.
K.T.
(Képek: Kanizsa Médiaház)