Kanizsai művészek állnak a középpontban

facebook megosztás

Bemutatták a Pannon Tükör irodalmi folyóirat idei ötödik lapszámát csütörtökön este a Halis István Városi Könyvtárban. A kiadvány gerincét a nagykanizsai és környékbeli írók, költők és képzőművészek munkái adják.

Évente hat lapszám jelenik meg a Pannon Tükörből, a szerkesztők mindig igyekeznek egy blokkot szánni a zalai szerzők műveinek. Hagyományosan az év ötödik folyóirata az, amelyben teret kapnak a kanizsai alkotók. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke kiemelte, városunk az irodalmi múltja miatt kiemelkedőnek számít. A kulturális lapot Pék Pál alapította 1995-ben, majd a költőt követően évekig Czupi Gyula volt a Pannon Tükör főszerkesztője. 

- Rendkívül fontos az a szerep, amit Nagykanizsa játszik Zala megye irodalmi, művészeti életében. Ez történelmileg is hagyomány, hogy Kanizsa erős ebben. Gondoljunk csak arra, hogy hajdanában az irodalmi lapok esetében a legelsők a megyében Kanizsáról származtak, a Zala-Somogyi Közlöny vagy a Zalai Közlöny. De mondhatom azt is, hogy ez a Pannon Tükör, amikor indult, az alapító-főszerkesztő is kanizsai volt – fogalmazott Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke.  

A folyóiratban a képzőművészet is szerepet kap, a mostani lapszámban Ludvig Zoltán képeit tekinthetik meg az olvasók, valamint egy portré is olvasható az alkotóról. A folyóiratban hét kanizsai szerző publikált, köztük Fa Ede, Riersch Zoltán és Pelesz Alexanra. Az írónő a „Szantálfa illatú lélek” című novellája kapott helyet a művek között. 

alkotó

- Elég nehéz összefoglalni. Igazából azt próbáltam megfogalmazni ebben a kis novellában, hogy mi értelme van az emberi életnek vagy az emberi léleknek itt a Földön, és hogy mire kellene figyelni, hogy szebben éljük ezt az életet - mondta Pelesz Alexandra író-költő.

A Pannon Tükör idei utolsó lapszáma december 7-én jelenik meg. A szerkesztők az év végén a legjobb művek szerzőit a Pannon Tükör-díjjal ismerik el.

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.