GasztroKanizsa: Olasz paradicsomleves, gyors sajtos-sonkás pennével
Ha megkérdeznénk a gyerekektől, hogy mi a kedvenc ételük, a paradicsomleves biztosan az elsők között szerepelne. Amikor azonban az anyuka, vagy a nagymama az óvodás, vagy kisiskolás szeme fényének a kedvében szeretne járni, gyakran kap olyan választ a nebulótól, hogy ez nem jó, mert nem olyan, mint az iskolában.
Harkány Roland pincér szolgálja fel a különleges paradicsomlevest (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
Egy finom paradicsomleves receptjéért az M55 Bisztró és Pizzériába nyitottunk be. Az olasz paradicsomleves receptjét Mihácsi Ernő ügyvezető osztotta meg olvasóinkkal.
Olíva olajon finomra vágott vöröshagymát lepirítunk, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Ezután konzerv hámozott paradicsomot keverünk hozzá. Utána paradicsomlevet, valamint húsleves alapot öntünk bele. Sóval, borssal fűszerezzük, és mixerrel szétturmixoljuk. Meghintjük friss bazsalikommal, oregánóval, és még 10 percig forraljuk. Mielőtt elkészülne, nagyon kevés kristálycukrot és főzőtejszínt teszünk bele. Ezzel még forraljuk. Tálaláskor a csészébe mozzarella golyót teszünk, és rámerjük a paradicsomlevet. Friss bazsalikomlevéllel díszítjük, majd megszórjuk reszelt Granna Padano sajttal.
A paradicsomleves mellé gyors sajtos-sonkás pennét ajánlott az ügyvezető.
A pennét megfőzzük, majd félretesszük kicsit, hogy roppanós legyen. Olíva olajon finomra vágott hagymát pirítunk, majd kétféle, kockára vágott sonkát adunk hozzá, és lepirítjuk Toscán fűszerkeverékkel. Ezután kétféle sajtból sajtos besamelmártást készítünk. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval fűszerezzük. (Besamelmártás: olíva olaj, vaj, liszt, tej, ízlés szerint fűszerek).
A kivajazott jénai tálba állítva körberakjuk a pennét, ráöntjük a langyos sajtos besamelmártást, tetejére a lepirított sonkát és kétféle sajttal megszórjuk. 180 fokos sütőben 5 percig lefedve, majd fedő nélkül aranybarnára sütjük. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük, majd cikkekre vágva tálaljuk, és gazdagon megszórjuk reszelt sajttal.