Márton-napi újborok

facebook megosztás

Márton-napi újborünnepre hívta az érdeklődőket a Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör szombat este a Mindenki Házába. A kulturális műsorok mellett borversenyt is tartottak. A 33 mintából, a fehérbor kategóriában Czinki Ferenc Királylánykája, a rozék közül Gazdag Attila Shiraz és Merlot házasított bora, illetve Dani László Shiraz vörösbora kapta a legmagasabb elismerést.

 

bor

A Kanizsa Tv tudósítása itt indul - Klikk a képre!

Már hagyománynak számít az újbor ünnepe a Kertbarát Kör éves programjában, ahol egy baráti összejövetel és verseny során ismerik el a szőlősgazdák addigi munkáját és az újonnan elkészített, fiatal borokat. Ugyan az idei év nem volt kegyes a gazdákhoz a hektikus időjárás miatt, mégis megpróbálták kihozni a legjobbat a termésből. Németh József elmondta, egy újborverseny mindig izgalmas, hiszen ezek az italok még sokat fognak változni az elkövetkező időszakban. 

– Attól különlegesebb egy újborverseny, hogy ezek a borok még újak. Jöttek ide olyan borok, amelyek ígéretesek voltak, és majd egy 2-3 hónap, fél év múlva fognak megérni, ugyanis minden évben ennyi idő kell a termésnek. Természetesen vannak olyan szőlőfajták, amiknek a bora az hamarabb érik, de egy igaz bornak legalább fél év kell, hogy megérjen és ez alatt a savak is elrendeződnek a pincében. Tehát akkor fognak letisztulni a borok, és akkor fogjuk igazán értékelni. Az a különlegesség, hogy azért ilyenkor még vannak olyan borok is, amik az idő hiányában gyakorlatilag nem tudtak beérni, de ígéretesek voltak – fogalmazott Németh József, a Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör elnöke. 

Szokásosan, három kategóriában döntöttek a zsűritagok, akik mindegyik mintacsoportban találtak aranyérmest. A borokat íz, illat, harmónia és technológia alapján bírálták. Tóth István borszakértő elárulta, a vidék inkább a fehérborokban bővelkedik, ez meglátszott a felhozatalon is, a beküldött vörösborok azonban, ha mennyiségben nem is, de minőségben kiemelkedőek voltak.

– Arany-, ezüst-, és bronzérmes borok lehetnek, és a végén a legjobbakat az aranyérmesek közül választjuk ki. Fehérbornál például három aranyérmes született, volt egy különlegesebb fajta bor, ez egy Siren, ez egy Irsai Ottonel Kadarka házasításából született meg ez a fajta. Illetve volt egy Királylánykánk és egy Chardonnay. Rozéban kettő aranyérmet adtunk, vörösboroknál három indult, ott mindháromnak aranyérmet adtunk, meglepő módon, mivel ilyen friss vörösborok nem nagyon szoktak aranyérmet kapni ebben a stádiumukban – mondta Tóth István, borszakértő. 

bor

A zsűri másik tagja, Szentgyörgyvölgyi Tibor közepesnek ítélte a felhozatalt, ami a borok fejlődésének korai szakaszának, valamint az időjárás miatti termésminőségnek tudható be. Az ilyenkor felmerülő apró hibákon azonban még lehet javítani. 

– Összességében azt gondolom, hogy az idei év egy hihetetlenül extrém, nehéz év volt. Magam is szőlőgazda vagyok, és ennyit még nem dolgoztam a szőlőben, mint az idei évben. Hihetetlen extrém időjárás, sok csapadék, magas páratartalom nagyon sokat segített a gombabetegségek elterjedésében, jelentős termékkiesés volt a gazdáknál, valahol a fele, valahol szinte az egész termés elment. Azok a gazdák viszont, akik meg tudták őrizni a szőlőt, azok viszonylag szép termést tudtak szüretelni a kedvező ősznek köszönhetően – fogalmazott Szentgyörgyvölgyi Tibor borbíráló. 

A szakértő hozzátette, a nehézségek ellenére pozitív elvárásai vannak a tavaszi borversenyekkel kapcsolatban. Az eseményről és a borokról Dombvidék című magazinunk következő számában bővebben is beszámolunk.  

 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.