Kedvezményesen juthatnak jogosítványhoz a középiskolás sofőrök

facebook megosztás

Tömeges jelentkezést és a jelenleginél lényegesen több fiatal sofőrt is eredményezhet a szakértő szerint a kormány azon tervezete, amely alapján az állam a „B” kategóriás jogosítvány megszerzésének szinte a teljes költségét megtérítené a középiskolásoknak és az állami szakképző intézményekben tanulóknak. Úgy tudjuk, a részletekről még nem kaptak tájékoztatást az autósiskolák.

Jelenleg a 20 év alattiak vehetnek igénybe utófinanszírozott állami támogatást. Így a sikeres KRESZ-vizsga után 25 ezer forintot igényelhetnek vissza. Augusztus elején írtak arról először, hogy a kormány terve szerint az állami támogatás érintheti a forgalmi vizsgáig előírt 29 gyakorlati órát is. Azóta az Igazságügyi Minisztérium megerősítette, hogy dolgoznak a határozat részletein. Pálné Péter Eszter, a START Oktatási Kft. ügyvezetője elmondta, jelenleg semmiféle módon nem tájékoztatták az autósiskolákat a lehetséges változásokról.

–Jelenleg semmiféle információnk nincs arról, hogy ez operatív módon hogyan fog működni. A hír az továbbra is csak hír marad, és az, hogy ezt pontosan kik vehetnék igénybe, mikortól, életkorhoz kötött-e, egyéb más feltételhez kötött-e, és nem is tudjuk, hogy mikor fogjuk megtudni – emelte ki Pálné Péter Eszter, a START Oktatási Kft. ügyvezetője.

A szakember hangsúlyozta, a felröppent hírek miatt előállhat az a helyzet, hogy sokan inkább kivárják, hogy mi lesz az ügy eredménye. Ennek következtében kialakulhat egy hézag, amikor a tanulók nem jelentkeznek az iskolákba, hanem megvárják a támogatott opció elindulását.

– És hogyha belekerülnének, akkor meg özönlenének, és a képzési idő valószínűleg rettenetesen elhúzódna. Ennek a következményeit fel kell mérni már az elején, hogy érdemes-e erre várni. A másik szempont, amiről viszont még mindig nem tudunk és nem tudjuk róla, hogy hogyan fog működni, hogy az utófinanszírozás szempontjából kiket fognak támogatni. Tehát meg kell-e ugyanúgy fizetni ennek a jogosítványnak a díját, és majd utólag az állam valakiknek, valamilyen módon jóváírja vagy pedig előrefinanszírozza –tette hozzá Pálné Péter Eszter.

Nem csak az esetleges torlódások, de az egyre fiatalabb sofőrök is problémásak lehetnek a szakember szerint. Míg az eddig bevett gyakorlat alapján a diákok az érettségi után, nyáron szerezték meg a jogosítványt, de a kedvezmény miatt ez még korábbi időpontra kerülhet. Pálné Péter Eszter hozzátette, a fiatal sofőrök fő hiányossága a KRESZ tantermi oktatásának hiányából fakadt, hiszen a tinik körében egyre népszerűbb az online képzés, viszont a szakértő szerint így nem vésődnek be annyira a szabályok, mintha egy oktató személyesen magyarázná el őket.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.