Szalakális sütemény, tigris tészta és sajtos rúd
Brassói Istvánné Ilona szeret sütni-főzni, és szívesen készít csomagot fiának és családjának, amikor nyaralni indulnak az Adriára. Kívánságukra szalakális süteményt, tigris tésztát és sajtos rudat sütött.
Az egyszerűen elkészíthető szalakális sütemény receptjét Ilona még a nagymamájától tanulta meg. Gyermekkorában nem múlott el a karácsony anélkül, hogy ne került volna a család asztalára. Azért kapta a szalakális süti nevet, mert a linzerrel ellentétben nem sütőpor, hanem szalakáli lazítja a tésztát, amit bátran használhatunk a vékony tésztáknál, mert sütés közben teljesen kilevegőzik és nem marad ammónia illata.
Hozzávalók:
3 egész tojás, 15 dkg cukor, 3 kanál olvasztott zsír, 3 k tej, egy csapott ek szalakáli, liszt. A szalakálit a tejben feloldjuk, és a hozzávalókat annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyit felvesz. Az egészet jól összedolgozzuk. Ha lágy lett a tészta, akkor 10-15 percre hűvös helyre rakjuk. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Tepsiben sütőpapírra helyezzük, és kb. 15-20 percig 170 fokon sütjük, amíg egy kis szint kap a teteje. A tetejére szórhatunk durvára vágott diót is. Ekkor 20 dkg durvára tört diót és 10-12 dkg kristálycukrot egy tálban összekeverünk, 2 tojást villával kissé felverünk, és vékonyan megkenjük vele a kiszaggatott tésztákat, majd a cukros dióba belemártjuk.
A tigris tészta hozzávalói:
50 dkg cukor, 15 dkg zsír, vagy margarin, 6 db tojás, 1 db citrom, 3 dl tej, 50 dkg liszt, 1 sütőpor, 2 kanál kakaópor.
Elkészítése:
Az anyagokat összekeverjük, a tojásfehérjét felverjük habnak, és azt is hozzákeverjük a tésztához. Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk evőkanállal úgy, hogy egy barna, egy világos tészta kerüljön egymás mellé, majd megsütjük.
A sajtos rúd hozzávalói 4 főre:
30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 pohár tejföl, só, 1 tojás, reszelt sajt.
Elkészítése:
A lisztet, a margarint és a tejfölt összegyúrjuk, megsózzuk, majd fóliába csomagoljuk és egy éjszakára hűtőben pihentetjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal, és hosszabb csíkokat vágunk belőle derelyevágóval vagy késsel. Tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
BAKONYI Erzsébet