Fügelevél és citromfű szörp, kakaós kaláccsal
A citromfűből készült tea nem ismeretlen számunkra, de a citromfűből és fügelevélből készült szörp bizonyára sokunknak újdonságnak számít. Elkészítésének módját Szitkovics Istvánné Edit osztotta meg olvasóinkkal. A teázáshoz kakaós kalácsot is ajánlott.
A fügelevél szörp hozzávalói:
5 db levél, 35 dkg cukor, vagy 100 db Süssina édesítőszer, 7 dl víz, 15 gr citromsav, 1 db citrom leve.
Elkészítése:
A cukorból a vízzel szirupot főzünk, majd a citromsavat is beletesszük. A kihűlt szirupba beletépkedjük a leveleket, és hozzáöntjük a citrom levét. Ázni hagyjuk, majd botmixerrel leturmixoljuk és átszűrjük. Kellemes, üdítő, enyhén kókusz ízű szörpöt kapunk. Hűtőben egy hétig is eláll.
A citromfű szörp hozzávalói:
2 l víz, 2 db citrom, 2 nagy marék citromfű levél, 5 dkg citromsav, 2 kg cukor, vagy 200 db Süssina édesítőszer.
Elkészítése:
A citromfű leveleket és a karikára vágott citromot a 2 l vízben 1 napig állni hagyjuk. Másnap hozzáadjuk a cukrot, a citromsavat, majd felforraljuk úgy, hogy 15 percig zubogjon a víz. Ezután leszűrjük, tiszta üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban kihűtjük. Nincs benne tartósítószer, így télire nem áll el. Tavasztól őszig fogyaszthatjuk kb. 1:10 a higítási arány.
A kakaós kalács hozzávalói:
90 dkg liszt, 1 kk só, 3 dl étolaj, 6 dl tej, 40 db édesítőszer, 50 gr élesztő, 2 ek kakaópor, 10 dkg mazsola, 1 db tojás a kenéshez.
Elkészítése:
Az édesítőszert 4 dl meleg tejben feloldjuk. Olyan tömény édesnek kell lennie, ami így szinte ihatatlan, de a tésztában majd eloszlik, és akkor pont jó lesz az íze. Az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a cukros tejjel, élesztővel összekavarjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk az olajat. Ha alaposan elkevertük, akkor indulhat a kézzel dagasztás. Kétfelé vesszük a tésztát, az egyiket kakaóporral és mazsolával átgyúrjuk. Ismét megfelezzük, (2 sima, 2 kakaós) és kinyújtjuk kb. A4-es méretűre. Egymásra helyezünk egy simát, egy kakaósat, és felhengereljük. Végül 2 rúd kalácsunk lesz, amit letakarva 30 percig kelesztünk. A tetejét megkenjük tojással, oldalt megszurkáljuk, hogy sütéskor a gőz távozhasson és megsütjük.
B.E
(Borítókép- Kanizsa Újság)