Ezúttal is a rétes volt a középpontban Tótszerdahelyen
A hagyományos „tótszerdahelyi totyogós” mellett számos különleges finomságot meg lehetett kóstolni a hétvégén a Mura menti község rétesfesztiválján. A célkitűzés több, mint 20 éve ugyanaz, a hagyományőrzés mellett egy szórakoztató program létrehozása, és Tótszerdahely bekapcsolása a turisztikai vérkeringésbe.
A rétest készítő és kínáló standok szombaton már kora délutántól várták az érdeklődőket. A csapatok közt több környékbeli település képviselőit meg lehetett találni, a becsehelyi Krémvarázs Sütiműhely és Cukrászda második alkalommal vett részt a fesztiválon.
– Törekedtünk a hagyományos ízekre, amit régen mamáink, nagyanyáink készítettek nekünk. Sima túrós rétest hoztunk, darásból darás meggyes rétest, sima almásat és tökös-mákosat – árulta el Kondákor Gábor.
A tradíciók fontosságát hangsúlyozta Havasi Viktória is. Tótszerdahely polgármestere a horvát-magyar együttműködések mellett kiemelten szólt a rendezvény célkitűzéséről.
– Mura-menti horvát településhez méltóan ennek az ételnek sajátos elkészítési módja van, ami az egyik örökségünk, melyet kötelességünk megőrizni, ápolni, továbbadni, - ahogy más horvát hagyományainkat is –hangsúlyozta Havasi Viktória, Tótszerdahely polgármestere.
A hivatalos köszöntők és színpadi programok alatt egyre nagyobb volt az érdeklődés a rétest készítő standoknál – a hazai, tótszerdahelyi csapat tagjainak köszönhetően a rétesnyújtást – és a hozzá kapcsolódó műhelytitkokat is megismerhették az érdeklődők. A csapat tagjai elárulták: az igazi szerdahelyi rétes jó totyogós, jó szaftos, nem szabad, hogy száraz legyen – de az alapanyagok is fontosak.
– A liszt az befolyásoló tényező. Tegnap is megjártuk vele, aztán váltottunk lisztet például, és utána egyből jó volt. Meg igazából tényleg, az érzés. Érezni kell a tésztán, hogy mennyire fogunk tudni vele dolgozni –vélekedett Majorné Erika.
Pár méterrel arrébb az eszteregnyei Szorgos Méhecskéknél a bőség zavara fogadta a látogatót. Egy igazi családi vállalkozásról van szó, amelyben a nagymama, édesanya, gyermekek és az unokák is részt vállalnak a munkából. 2012 óta vannak jelen a fesztiválon, idén több különlegességgel készültek, mint például a konyakmeggyes rétes csokoládéval. Ezen kívül számos újítást mutatott be Végh Imréné Marika.
– Túrós áfonyás, próbáltam most a túrós áfonyásba egy kis levendulás, csokoládés kompozíciót keverni, hogy egy kicsit feldobjuk azt a rétesünket. Aztán csináltunk egy piskótás rétest, ami olyan, mint egy meggyes piskóta. Tettem a tésztájába, amitől olyan, mint egy piskóta, de rétestésztából készül – mondta el Tóth Imréné Marika.
Az idei tótszerdahelyi rétesfesztivál – csakúgy, mint az előző években, koncertekkel és bállal zárult.
V.A.
(Borítókép: Kanizsa TV)