Kovászos uborka és csülkös babgulyás
Dupla öröm a kiskanizsai Pintér Ferenc számára, ha meglátogatja a 8 és fél éves unokája, Marci. Nemcsak beszélgetnek, játszanak egymással, mert Marci bizony besegít a sütés-főzésben a nagypapának, akinek az a véleménye, hogy a férfiaknak is meg kell tanulniuk főzni. Marci ügyesen süt palacsintát, panírozza a húst, sodorja a nudlit, hagymát dinsztel, habot ver vagy éppen tésztát sodor, mikor, mi lesz az ebéd. Míg sült a palacsinta, a papa elkészítette a kovászos uborkát és befejezte a csülkös babgulyás főzését.
A kovászos uborka elkészítése:
A hagyományos módon készül. Hozzávalók: 1.5 kg uborka, kapor, 2 gerezd fokhagyma, 2 l víz, 2 púpozott ek só.
A vizet felforraljuk, belerakjuk a sót és hagyjuk langyosra hűlni. Amig hűl a víz, az uborkát megmossuk és mindkét végéről kb. 1 cm-t levágunk. Négybe szeljük úgy, hogy a szárfelöli oldalánál egy centire megállunk. A kapor felét az üveg aljára tesszük, rárakjuk a fokhagymát majd az uborkákat szorosan egymás mellé helyezzük, végül a tetejére rátesszük a maradék kaprot és a fokhagymát. A kihűlt vízzel felöntjük az üveget, és egy kb. 2-3 cm vastagra szelt kenyeret belenyomkodunk úgy, hogy az uborka ne érintkezzen a levegővel. Öntünk még rá sós vizet, és egy tányérral lefedjük. 3-4 napig érleljük, ha kell, utána öntünk, hogy az üveg mindig tele legyen.
2 az 1-ben, avagy csülkös babgulyás
Hozzávalók:
1 füstölt csülök (kb. 2.5 kg), egy kukta, 4-5 l víz, 1 nagy fej hagyma, 2 db babérlevél, őrölt vagy szemes bors, 4 gerezd fokhagyma, egy tk fűszerkömény, 3 tk pirospaprika.
Elkészítése:
A füstölt csülök mintegy 2 órás áztatása után a hozzávalókat a kuktába tesszük és addig melegítjük amíg forrni kezd. Azután közepes lángon 95 percig főzzük. Ha megfőtt és a csontot könnyedén kitudjuk venni, akkor a húst megfelezzük, az egyik felét felkockázzuk és félre tesszük. A főzőlét átöntjük egy nagyobb fazékba és még melegében ismét alágyújtunk. Tetszés szerint tehetünk bele levestésztát vagy kockára vágott burgonyát. Vagy például felnyitunk 3 db konzervbabot, és ha már forr a lé, a felkockázott csülökkel együtt bele öntjük. Ismételt forrás után pár perc múlva kész a csülkös babgulyás is.
BAKONYI Erzsébet