A kanizsai olvasóknak is mesélt új kötetéről Bíró Szabolcs

facebook megosztás

 

A népszerű Anjouk regénysorozat írójával, Bíró Szabolccsal találkozhattak a Halis István Városi Könyvtár látogatói. Az író eddigi műveiről, filozófiájáról és jövőbeli terveiről is beszámolt a kanizsai publikumnak.

Már gyermekkorában is írói pályára készült Bíró Szabolcs, aki csaknem másfél évtizeddel ezelőtt döntötte el, hogy egy regényfolyamban feldolgozza a XIV. századi magyar történelmet. Írt már mesekönyvet, ifjúsági fantasyt és horrorregényt is, ám ezt tartja a fő művének. Az Anjouk-sorozatból eddig hét kötet jelent meg, amelyekben egy fiktív család története ötvöződik valós eseményekkel, miközben más, a korszakot feldolgozó irodalmi művek hőseit is bevonja a történetbe. Az író tizenöt részesre tervezi a sorozatot. 

– A történetek inspirálnak folyamatosan. Alapvető célkitűzésem, hogy szórakoztató, minőségi, jó történeteket szeretnék elmesélni. Ez egészen fiatal koromtól így volt és máig így van. A történelmi korszak és a rengeteg kis történelmi momentum tud inspirálni arra, hogy egybefűzzem őket, hogy egy-egy jó történetet adjak át az olvasóknak – nyilatkozta Bíró Szabolcs regényíró.

A szerző több alkalommal járt már Nagykanizsán, ahol jó barátságot ápol a könyvtár munkatársaival. Józsa Tibor szerint – aki Bíró Szabolcs egyik regényének karakterét ihlette – ezeknek a könyveknek az az erőssége, hogy írójuk százszázalékosan törekszik a történelmi hitelességre és mindezt szórakoztató módon prezentálja az olvasóknak. 

 – Szabolcs nagyon jól ír, nagyon könnyed stílussal. Azt veszed észre, hogy pörögnek a lapok a kezed között és hiába mondja, hogy „ez most hosszabb lett”, ugyanúgy elfogy hirtelen a könyv. Elsősorban ez szórakozás, másodsorban amiben Szabolcs nagyon erős, az az ismeretek átadása. Jóleső érzés az, amikor kinyitsz egy történelmi regényt, elhelyezkedsz benne, érzed az egésznek a stílusát, az egész áthat egy jó érzéssel – mondta el véleményét Józsa Tibor, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa.

Bíró Szabolcs következő regénye a, „Dél pörölye” - amely az Anjouk-sorozat nyolcadik kötete – június 6-án jelenik meg. A regényíróval bővebb beszélgetést láthatnak későbbi kulturális magazinműsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.